Německé springerle
Ingredience
Anýz celý |
2 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
250 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g |
Sherry brandy |
1 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Ušleháme vejce s moučkovým cukrem do husté pěny, dokud nenabude. Sodu rozpustíme v třešnovici a přidáme do směsi. Přisypeme mouku a vymícháme nelepivé těsto. Dáme ho do misky, zakryjeme vlhkou utěrkou a necháme v chladu /ne v lednici/ minimálně 12 hodin, nejlépe přes noc.
- Plech vyložíme pečícím papírem. Z těsta vytvoříme váleček který nakrájíme na kousky, poprášíme moukou a vtlačíme do formiček vysypaných moukou, až se na těsto obtiskne motiv. Springerle pak z formiček vyklepneme.
- Springerle dáme spodní stranou na plech posypaný anýzem tak aby se do každého kousku obtisklo několik zrnek. Potom je necháme odkryté na plechu v chladné místnosti dalších 12 hodin, nejlépe přes noc.
- Pečeme v troubě na 150°C cca 15-25 minut, povrch sušenek musí zůstat bledý. Vychladlé uskladníme v dobře těsnící uzavřené nádobě. Ihned po upečení je pečivo měkké, ale pak ztvrdne.
- Při konzumaci namáčíme do kávy či čaje.