Mandlové smaženky
Ingredience
Cukr krupice |
150 g |
Cukr moučkový |
150 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
2 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
150 g |
Mouka polohrubá |
500 g |
Olej rostlinný |
3 dl |
Sůl |
1 špetka |
Tresť mandlová |
0.25 kávová lžička |
Vejce slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Na vále promícháme mouku s kypřicím práškem, vyhloubíme důlek, přidáme cukr, mandlovou tresť, vejce a špetku soli. Studené máslo, nakrájené na vločky, poklademe kolem důlku, ze všech přísad vypracujeme vláčné, hladké těsto. Vytvarujeme bochánek, zabalíme do fólie a necháme v chladničce asi 30 minut.
- Na pomoučeném vále z těsta postupně vyvalujeme pláty silné 1,5 cm a oválným tvořítkem vypichujeme tvary mandlí.
- Olej rozpálíme ve vyšší vrstvě v hrnci a pečivo smažíme 8 - 10 minut dozlatova.
- Hotové smaženky obalíme v moučkovém cukru.