Jehněčí pečeně s medem a mandlemi

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Jehněčí kýta 1000 g
Mandle plátky 20 g
Med včelí 5 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 kávová lžička
Vývar z hovězích kostí 250 ml
Zakysaná smetana 4 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Med ohřejeme a prolisujeme do něj česnek. Omytou a osušenou kýtu osolíme, opepříme, potřeme ze všech stran polovinou česnekového medu. Maso vložíme do pekáčku a pečeme v troubě při 200 stupních Celsia asi 45 minut.
  2. Potom k masu přilijeme 2/3 vývaru a pečeme dalších 45 minut. Kýtu potřeme trochou česnekového medu a posypeme plátky mandlí. Pečeme dál, až se mandle upraží. Maso vyjmeme z trouby.
  3. Zbylý česnekový med zamícháme do vypečené šťávy a krátce povaříme. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a nakonec vmícháme zakysanou smetanu.
  4. Pečené maso nakrájíme na porce a podáváme s omáčkou a vařenými bramborami.