Žemlovka jablková

Žemlovka jablková - obrázek

Ingredience


Cukr krupice 180 g
Cukr moučkový 150 g
Cukr vanilka 30 g
Hrozinky 60 g
Jablka 1500 g
Mléko polotučné 900 ml
Skořice mletá 3 g
Sůl 15 g
Tuk 300 g
Vejce slepičí 180 g
Žemle tuková 1200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Žemli nakrájíme na tenké plátky a zvlhčíme osolenými vejci rozšlehanými s mlékem.
  2. Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme je na plátky.
  3. Do pekáče vymazaného tukem rozložíme třetinu navlhčených žemlí, na ně navrstvíme polovinu nakrájených jablek, posypeme je přebranými, omytými a spařenými rozinkami a polovinou cukru smíchaného se skořicí. Na jablka narovnáme další třetinu žemlí a na ně zbylá jablka s cukrem, rozinkami a skořicí. Vrchní vrstvu tvoří poslední třetina žemlí, které pokapeme zbylým rozpuštěným máslem.
  4. Ve středně vyhřáté troubě upečeme žemlovku dorůžova.
  5. Při podávání žemlovku krájíme obvyklým způsobem a sypeme ji moučkovým a vanilkovým cukrem.