Žemlovka jablková
Ingredience
Cukr krupice |
180 g |
Cukr moučkový |
150 g |
Cukr vanilka |
30 g |
Hrozinky |
60 g |
Jablka |
1500 g |
Mléko polotučné |
900 ml |
Skořice mletá |
3 g |
Sůl |
15 g |
Tuk |
300 g |
Vejce slepičí |
180 g |
Žemle tuková |
1200 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Žemli nakrájíme na tenké plátky a zvlhčíme osolenými vejci rozšlehanými s mlékem.
- Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme je na plátky.
- Do pekáče vymazaného tukem rozložíme třetinu navlhčených žemlí, na ně navrstvíme polovinu nakrájených jablek, posypeme je přebranými, omytými a spařenými rozinkami a polovinou cukru smíchaného se skořicí. Na jablka narovnáme další třetinu žemlí a na ně zbylá jablka s cukrem, rozinkami a skořicí. Vrchní vrstvu tvoří poslední třetina žemlí, které pokapeme zbylým rozpuštěným máslem.
- Ve středně vyhřáté troubě upečeme žemlovku dorůžova.
- Při podávání žemlovku krájíme obvyklým způsobem a sypeme ji moučkovým a vanilkovým cukrem.