Telecí kýta s hruškami a fíky
Ingredience
Celer bulvový |
0.25 ks |
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
250 g |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Fíky čerstvé |
3 ks |
Hříbky čerstvé |
250 g |
Hrušky |
3 ks |
Marmeláda šípková |
25 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Ocet kvasný lihový |
1 polévková lžíce |
Olej rostlinný |
5 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rajčata |
2 ks |
Rozmarýn čerstvý |
1 ks |
Solamyl |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Telecí kýta |
1000 g |
Víno bílé |
200 ml |
Vývar z hovězích kostí |
250 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme na čtvrtky, mrkev, celer a rajčata oloupeme a pokrájíme na kostičky.
- Omyté maso osolíme, opepříme a opečeme na 3 lžících rozehřátého oleje. Přidáme cibuli, česnek, mrkev a celer. Vše osmahneme. Okořeníme snítkou rozmarýnu, přilijeme 175 ml vína, přidáme rajčata a pod pokličkou pečeme v troubě při 200 stupních Celsia asi 90 minut. Podle potřeby podléváme vývarem.
- Omyté hrušky nakrájíme na plátky, fíky nakrájíme na čtvrtky. Pečené maso zabalíme do fólie a necháme na teplém místě. Omáčku propasírujeme sítem, ochutíme šípkovou marmeládou a zahustíme Solamylem.
- Očištěné houby opečeme na 2 lžících oleje. Přidáme ovoce, zalijeme zbylým vínem a krátce povaříme. Nakonec dochutíme octem, cukrem, solí a pepřem.