Telecí kýta s hruškami a fíky

Ingredience


Celer bulvový 0.25 ks
Česnek 3 stroužek
Cibule 250 g
Cukr krupice 1 kávová lžička
Fíky čerstvé 3 ks
Hříbky čerstvé 250 g
Hrušky 3 ks
Marmeláda šípková 25 g
Mrkev kořen 1 ks
Ocet kvasný lihový 1 polévková lžíce
Olej rostlinný 5 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Rajčata 2 ks
Rozmarýn čerstvý 1 ks
Solamyl 1 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Telecí kýta 1000 g
Víno bílé 200 ml
Vývar z hovězích kostí 250 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme na čtvrtky, mrkev, celer a rajčata oloupeme a pokrájíme na kostičky.
  2. Omyté maso osolíme, opepříme a opečeme na 3 lžících rozehřátého oleje. Přidáme cibuli, česnek, mrkev a celer. Vše osmahneme. Okořeníme snítkou rozmarýnu, přilijeme 175 ml vína, přidáme rajčata a pod pokličkou pečeme v troubě při 200 stupních Celsia asi 90 minut. Podle potřeby podléváme vývarem.
  3. Omyté hrušky nakrájíme na plátky, fíky nakrájíme na čtvrtky. Pečené maso zabalíme do fólie a necháme na teplém místě. Omáčku propasírujeme sítem, ochutíme šípkovou marmeládou a zahustíme Solamylem.
  4. Očištěné houby opečeme na 2 lžících oleje. Přidáme ovoce, zalijeme zbylým vínem a krátce povaříme. Nakonec dochutíme octem, cukrem, solí a pepřem.