Koláč s nivou

Ingredience


Máslo čerstvé 240 g
Mouka pšeničná hladká T 650 400 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Šalotka 500 g
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Niva (Rokfór) 400 g
Vejce slepičí 4 ks
Víno bílé 100 ml
Zakysaná smetana 300 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rozehřejeme 200 g másla a rozmícháme je s vínem, moukou a špetkou soli. Vypracujeme těsto a uložíme je na 30 minut do chladničky.
  2. Oloupané šalotky nakrájíme na plátky. Na zbylém másle je opékáme 10 minut a necháme vychladnout.
  3. V zakysané smetaně rozšleháme vejce a vmícháme na kostky nakrájenou nivu. Přidáme šalotky, osolíme a opepříme.
  4. Větší koláčovou formu vymažeme máslem, vyložíme těstem a vytvarujeme okraj. Na těsto rozprostřeme sýrovou směs se šalotkami a koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut dozlatova.