Koláč s nivou
Ingredience
Máslo čerstvé |
240 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
400 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Šalotka |
500 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Niva (Rokfór) |
400 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
Víno bílé |
100 ml |
Zakysaná smetana |
300 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Rozehřejeme 200 g másla a rozmícháme je s vínem, moukou a špetkou soli. Vypracujeme těsto a uložíme je na 30 minut do chladničky.
- Oloupané šalotky nakrájíme na plátky. Na zbylém másle je opékáme 10 minut a necháme vychladnout.
- V zakysané smetaně rozšleháme vejce a vmícháme na kostky nakrájenou nivu. Přidáme šalotky, osolíme a opepříme.
- Větší koláčovou formu vymažeme máslem, vyložíme těstem a vytvarujeme okraj. Na těsto rozprostřeme sýrovou směs se šalotkami a koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut dozlatova.