Smetanový krém s karamelem

Ingredience


Cukr krupice 180 g
Jahody zahradní 4 ks
Mléko polotučné 250 ml
Pistácie 1 polévková lžíce
Pomeranče 1 ks
Skořice celá 1 ks
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Vanilkový lusk 1 ks
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mléko a smetanu vlijeme do hrnce. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme, vydlabeme dřeň. Smícháme se skořicí a oloupanými slupkami z poloviny pomeranče, vložíme do smetany s mlékem a zvolna přivedeme k varu.
  2. Vejce, žloutky a 80 g cukru umícháme v nerezové míse do krému. Smetanový základ prolijeme přes síto a postupně vmícháme do vaječného krému.
  3. Mísu postavíme do horké vodní lázně a obsah našleháme do husté hmoty. Naplníme ji do misek a necháme vychladnout.
  4. Ze 100 g cukru a 100 ml vody připravíme karamel, nalijeme jej na krém a necháme asi 1 hodinu v chladničce.
  5. Před podáváním dezert ozdobíme půlkami jahod a nasekanými pistáciemi.