Smetanový krém s karamelem
Ingredience
Cukr krupice |
180 g |
Jahody zahradní |
4 ks |
Mléko polotučné |
250 ml |
Pistácie |
1 polévková lžíce |
Pomeranče |
1 ks |
Skořice celá |
1 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 ml |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Mléko a smetanu vlijeme do hrnce. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme, vydlabeme dřeň. Smícháme se skořicí a oloupanými slupkami z poloviny pomeranče, vložíme do smetany s mlékem a zvolna přivedeme k varu.
- Vejce, žloutky a 80 g cukru umícháme v nerezové míse do krému. Smetanový základ prolijeme přes síto a postupně vmícháme do vaječného krému.
- Mísu postavíme do horké vodní lázně a obsah našleháme do husté hmoty. Naplníme ji do misek a necháme vychladnout.
- Ze 100 g cukru a 100 ml vody připravíme karamel, nalijeme jej na krém a necháme asi 1 hodinu v chladničce.
- Před podáváním dezert ozdobíme půlkami jahod a nasekanými pistáciemi.