Květákový koláč s krůtí šunkou
Ingredience
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Květák |
1 ks |
Listové těsto |
450 g |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pepř bílý |
1 špetka |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Smetana 12% (konzumní) |
150 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Šunka krůtí |
300 g |
Sýr Ementál (Primátor) |
150 g |
Vejce slepičí |
6 ks |
Víno bílé |
150 ml |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Omytý květák rozebereme na růžičky a uvaříme do poloměkka v osolené vodě s citronovou šťávou. Scedíme a necháme okapat. Po vychladnutí každou růžičku obalíme plátkem šunky.
- Kulatou zapékací mísu vypláchneme vodou a vyložíme rozváleným těstem. Okraje těsta zdvihneme. Na dno urovnáme růžičky květáku a posypeme je nasekanou petrželkou.
- Vejce rozšleháme s vínem, smetanou a nastrouhaným sýrem. Osolíme, opepříme a okořeníme muškátem. Směs nalijeme na koláč a povrch pokryjeme vločkami másla.
- Pečeme asi 45 minut v silně vyhřáté troubě.