Květákový koláč s krůtí šunkou

Ingredience


Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Květák 1 ks
Listové těsto 450 g
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Muškátový oříšek 1 špetka
Pepř bílý 1 špetka
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Smetana 12% (konzumní) 150 ml
Sůl 1 kávová lžička
Šunka krůtí 300 g
Sýr Ementál (Primátor) 150 g
Vejce slepičí 6 ks
Víno bílé 150 ml
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omytý květák rozebereme na růžičky a uvaříme do poloměkka v osolené vodě s citronovou šťávou. Scedíme a necháme okapat. Po vychladnutí každou růžičku obalíme plátkem šunky.
  2. Kulatou zapékací mísu vypláchneme vodou a vyložíme rozváleným těstem. Okraje těsta zdvihneme. Na dno urovnáme růžičky květáku a posypeme je nasekanou petrželkou.
  3. Vejce rozšleháme s vínem, smetanou a nastrouhaným sýrem. Osolíme, opepříme a okořeníme muškátem. Směs nalijeme na koláč a povrch pokryjeme vločkami másla.
  4. Pečeme asi 45 minut v silně vyhřáté troubě.