Vepřové řízky s medovou omáčkou a mangem

Ingredience


Limetka 2 ks
Mango 1 ks
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Med včelí 3 polévková lžíce
Ocet jablečný 3 polévková lžíce
Olej rostlinný 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Rýže Basmati 200 g
Sůl 1 kávová lžička
Vepřová kýta 650 g
Zázvor celý 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rýži krátce osmahneme na lžíci másla, přilijeme 400 ml osolené vody a dusíme na mírném ohni asi 20 minut.
  2. Limetky omyjeme a osušíme, jednu oloupeme, kůru nakrájíme na nudličky, šťávu vymačkáme. Druhou limetku pokrájíme na dílky.
  3. Oloupané mango vypeckujeme a rozkrájíme na kostičky. Opékáme na lžíci másla asi 2 minuty, vyjmeme a udržujeme teplé.
  4. Omyté maso krájíme na řízky, mírně naklepeme a opékáme na rozehřátém oleji po každé straně asi 5 minut. Osolíme, opepříme, vyjmeme z pánve a necháme na teplém místě.
  5. Výpek zředíme octem a necháme přejít varem. Vmícháme med, limetkovou kůru, nastrouhaný zázvor, povaříme 2 minuty. Přilijeme limetkovou šťávu, prohřejeme, vložíme řízky a krátce povaříme.
  6. Řízky s omáčkou, mangem a rýží upravíme na nahřáté talíře, ozdobíme dílky limetky.