Brambory s chřestem
Ingredience
Brambory |
600 g |
Chřest bílý |
1000 g |
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
300 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rozmarýn čerstvý |
1 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Víno bílé |
4 polévková lžíce |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Brambory oloupeme a vaříme asi 20 minut v osolené vodě. Scedíme je a rozčtvrtíme.
- Chřest omyjeme, oloupeme a konce odřízneme. Vaříme v osolené vodě se špetkou cukru a lžící másla 15 minut.
- Do nerezové mísy dáme žloutky, víno a v horké vodní lázni šleháme do pěny. Nesmí se vařit. Za stálého míchání přidáváme nejdříve po kapkách a potom tenkým pramínekm rozpuštěné máslo. Osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou.
- Připravené brambory opečeme na zbylém másle do zlatova, opepříme, posypeme nasekaným rozmarýnem a krátce osmahneme.
- Brambory s chřestem a omáčkou upravíme na nahřáté talíře a ihned podáváme.