Brambory s chřestem

Ingredience


Brambory 600 g
Chřest bílý 1000 g
Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Cukr krupice 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 300 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Rozmarýn čerstvý 1 ks
Sůl 1 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Víno bílé 4 polévková lžíce
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory oloupeme a vaříme asi 20 minut v osolené vodě. Scedíme je a rozčtvrtíme.
  2. Chřest omyjeme, oloupeme a konce odřízneme. Vaříme v osolené vodě se špetkou cukru a lžící másla 15 minut.
  3. Do nerezové mísy dáme žloutky, víno a v horké vodní lázni šleháme do pěny. Nesmí se vařit. Za stálého míchání přidáváme nejdříve po kapkách a potom tenkým pramínekm rozpuštěné máslo. Osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou.
  4. Připravené brambory opečeme na zbylém másle do zlatova, opepříme, posypeme nasekaným rozmarýnem a krátce osmahneme.
  5. Brambory s chřestem a omáčkou upravíme na nahřáté talíře a ihned podáváme.