Lorrainský koláč
Ingredience
Máslo čerstvé |
1 kávová lžička |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Šalotka |
2 ks |
Slanina vepřová |
120 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
280 ml |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Eidam cihla 40% |
45 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vejce slepičí |
2 ks |
Máslo čerstvé |
120 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
180 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
2 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Do vetší mísy dáme mouku, sůl a máslo. Vše rozdrobíme, můžeme použít mixér. Rozšlehané vejce vlijeme do těsta, pokud se příliš drobí, můžeme přilít vodu. Hotové těsto dáme vychladit.
- Vychlazené těsto vyválíme do kruhu o síle 5 mm a přeneseme pomocí válečku do formy o průměru 2O - 22,5 cm. Těsto opatrně přimáčkneme, ale nenatahujeme, přebytečné odkrojíme a na dně formy propícháme vidličkou.
- Na těsto dáme papír na pečení, formu zatížíme vysypáním suchými fazolemi nebo rýží. Pečeme cca 10 minut, potom papír i zátěž odstraníme. Těsto znovu opatrně propícháme a pečeme 3 minuty dokud nezačne zlátnout. Necháme vychladnout.
- Plátky tučnější slaniny nakrájíme na větší kostičky, dáme do menší pánve a na mírném plameni smažíme do křupava. Osmaženou slaninu vyjmeme a dáme okapat na papírovou utěrku. Na výpek přidáme jemně nakrájenou šalotku a osmahneme. Pokud máme málo výpeku, můžeme přidat máslo. Osmahnutou šalotku dáme také okapat.
- Ve větší míse rozšleháme vejce, žloutky, smetanu, nastrouhaný sýr a koření. Na těsto rozložíme slaninu se šalotkou a vše pokryjeme náplní z vajec. Zapékáme v horní části trouby. Podáváme na talíři, nebo přímo z formy.