Lorrainský koláč

Ingredience


Máslo čerstvé 1 kávová lžička
Muškátový oříšek 1 špetka
Pepř černý mletý 1 špetka
Šalotka 2 ks
Slanina vepřová 120 g
Smetana 33% (šlehačka) 280 ml
Sůl 1 špetka
Sýr Eidam cihla 40% 45 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vejce slepičí 2 ks
Máslo čerstvé 120 g
Mouka pšeničná hladká T 650 180 g
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 2 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do vetší mísy dáme mouku, sůl a máslo. Vše rozdrobíme, můžeme použít mixér. Rozšlehané vejce vlijeme do těsta, pokud se příliš drobí, můžeme přilít vodu. Hotové těsto dáme vychladit.
  2. Vychlazené těsto vyválíme do kruhu o síle 5 mm a přeneseme pomocí válečku do formy o průměru 2O - 22,5 cm. Těsto opatrně přimáčkneme, ale nenatahujeme, přebytečné odkrojíme a na dně formy propícháme vidličkou.
  3. Na těsto dáme papír na pečení, formu zatížíme vysypáním suchými fazolemi nebo rýží. Pečeme cca 10 minut, potom papír i zátěž odstraníme. Těsto znovu opatrně propícháme a pečeme 3 minuty dokud nezačne zlátnout. Necháme vychladnout.
  4. Plátky tučnější slaniny nakrájíme na větší kostičky, dáme do menší pánve a na mírném plameni smažíme do křupava. Osmaženou slaninu vyjmeme a dáme okapat na papírovou utěrku. Na výpek přidáme jemně nakrájenou šalotku a osmahneme. Pokud máme málo výpeku, můžeme přidat máslo. Osmahnutou šalotku dáme také okapat.
  5. Ve větší míse rozšleháme vejce, žloutky, smetanu, nastrouhaný sýr a koření. Na těsto rozložíme slaninu se šalotkou a vše pokryjeme náplní z vajec. Zapékáme v horní části trouby. Podáváme na talíři, nebo přímo z formy.