Jednoduchá vánočka s mákem
Ingredience
Cukr krupice |
100 g |
Droždí |
42 g |
Mák mletý |
50 g |
Mák - semena |
1 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
200 ml |
Mouka sójová plnotučná |
350 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Tuk |
80 g |
Vaječný žloutek slepičí |
100 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Mléko ohřejeme, přidáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosijeme mouku, přidáme mletý mák, sůl, cukr, žloutky, prochladlý rozpuštěný tuk, zalijeme kváskem, vypracujeme tuhé těsto a necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na 9 dílů. Spodní díl pleteme ze 4 pramenů, prostřední ze 3 pramenů, poslední ze dvou stočených pramenů. Necháme ještě chvíli kynout. Roztopíme troubu na 200°C, vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nemletým mákem a pečeme asi 8 minut, pak stáhneme teplotu na 180°C a vánočku dopečeme.