Jednoduchá vánočka s mákem

Ingredience


Cukr krupice 100 g
Droždí 42 g
Mák mletý 50 g
Mák - semena 1 polévková lžíce
Mléko polotučné 200 ml
Mouka sójová plnotučná 350 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Tuk 80 g
Vaječný žloutek slepičí 100 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mléko ohřejeme, přidáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosijeme mouku, přidáme mletý mák, sůl, cukr, žloutky, prochladlý rozpuštěný tuk, zalijeme kváskem, vypracujeme tuhé těsto a necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na 9 dílů. Spodní díl pleteme ze 4 pramenů, prostřední ze 3 pramenů, poslední ze dvou stočených pramenů. Necháme ještě chvíli kynout. Roztopíme troubu na 200°C, vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nemletým mákem a pečeme asi 8 minut, pak stáhneme teplotu na 180°C a vánočku dopečeme.