Mořské slávky
Ingredience
Bylinky čerstvé - svazek |
1 ks |
Česnek |
1 stroužek |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mušle slávky |
1000 g |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Šalotka |
4 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
140 ml |
Víno bílé |
430 ml |
-
Doba přípravy: 0 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Slávky dobře oškrábeme a očistíme, prasklé vyřadíme. Dáme do velké nádoby se studenou vodou a máčíme asi hodinu.
- Ve větším hrnci přivedeme k varu víno a přidáme na jemno nakrájenou šalotku, utřený česnek a svazeček bylinek. Přidáme slávky, hrnec přiklopíme a vaříme 5 minut. Slávky mícháme, aby se skořápky otevřely. Vyndáme na mísu nebo do misek, vyřadíme ty, které se neotevřely.
- Polovinu tekutiny z hrnce přecedíme do jiné nádoby, přilijeme smetanu a přivedeme k varu. Když omáčka lehce zhoustne, přidáme po kouscích máslo. Dochutíme, přidáme na jemno nasekanou petržel a omáčku nalijeme na slávky. Podáváme jako předkrm s bagetou nebo jako lehké hlavní jídlo.