Mořské slávky

Ingredience


Bylinky čerstvé - svazek 1 ks
Česnek 1 stroužek
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mušle slávky 1000 g
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Šalotka 4 ks
Smetana 33% (šlehačka) 140 ml
Víno bílé 430 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Slávky dobře oškrábeme a očistíme, prasklé vyřadíme. Dáme do velké nádoby se studenou vodou a máčíme asi hodinu.
  2. Ve větším hrnci přivedeme k varu víno a přidáme na jemno nakrájenou šalotku, utřený česnek a svazeček bylinek. Přidáme slávky, hrnec přiklopíme a vaříme 5 minut. Slávky mícháme, aby se skořápky otevřely. Vyndáme na mísu nebo do misek, vyřadíme ty, které se neotevřely.
  3. Polovinu tekutiny z hrnce přecedíme do jiné nádoby, přilijeme smetanu a přivedeme k varu. Když omáčka lehce zhoustne, přidáme po kouscích máslo. Dochutíme, přidáme na jemno nasekanou petržel a omáčku nalijeme na slávky. Podáváme jako předkrm s bagetou nebo jako lehké hlavní jídlo.