Carbonnade po vlámsku
Ingredience
Bageta |
1 ks |
Bylinky čerstvé - svazek |
1 ks |
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Cukr krupice |
1 špetka |
Hořčice |
1 kávová lžička |
Hovězí maso zadní |
675 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Ocet vinný červený |
0.5 kávová lžička |
Olej stolní |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Pivo tmavé 12% 4,0% obj. |
280 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
280 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Do velké pánve nalijeme olej, maso nakrájíme na 5 cm kousky a z obou stran rychle orestujeme. Opečené maso vyjmeme, snížíme teplotu, přidáme na proužky pokrájenou cibuli. Smažíme, dokud se cibule nezbarví do hněda. Přidáme mouku, utřený česnek, horkou vodu a černé pivo.
- Vložíme svazeček bylinek, osolíme, opepříme, přisypeme cukr, muškátový oříšek a ocet. Přivedeme k varu. Směs přendáme do zapékací nádoby, přidáme maso, zakryjeme a pečeme v předehřáté troubě na 160°C asi 2 až 2 a půl hodiny.
- Patnáct minut před podáváním odebereme z povrchu pokrmu tuk a uschováme ho. Kousky bagety potřeme hořčicí, na každý dáme kousek tuku z pokrmu.
- Bagety umístíme na vršek masové směsi a lehce zatlačíme. 15 - 20 minut pečeme odkryté, až se bagety opečou do křupava. Ihned podáváme.