Carbonnade po vlámsku

Ingredience


Bageta 1 ks
Bylinky čerstvé - svazek 1 ks
Česnek 1 stroužek
Cibule 1 ks
Cukr krupice 1 špetka
Hořčice 1 kávová lžička
Hovězí maso zadní 675 g
Mouka pšeničná hladká T 650 30 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Ocet vinný červený 0.5 kávová lžička
Olej stolní 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Pivo tmavé 12% 4,0% obj. 280 ml
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 280 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do velké pánve nalijeme olej, maso nakrájíme na 5 cm kousky a z obou stran rychle orestujeme. Opečené maso vyjmeme, snížíme teplotu, přidáme na proužky pokrájenou cibuli. Smažíme, dokud se cibule nezbarví do hněda. Přidáme mouku, utřený česnek, horkou vodu a černé pivo.
  2. Vložíme svazeček bylinek, osolíme, opepříme, přisypeme cukr, muškátový oříšek a ocet. Přivedeme k varu. Směs přendáme do zapékací nádoby, přidáme maso, zakryjeme a pečeme v předehřáté troubě na 160°C asi 2 až 2 a půl hodiny.
  3. Patnáct minut před podáváním odebereme z povrchu pokrmu tuk a uschováme ho. Kousky bagety potřeme hořčicí, na každý dáme kousek tuku z pokrmu.
  4. Bagety umístíme na vršek masové směsi a lehce zatlačíme. 15 - 20 minut pečeme odkryté, až se bagety opečou do křupava. Ihned podáváme.