Minestra
Ingredience
Bazalka |
1 polévková lžíce |
Bobkový list |
1 ks |
Brambory |
3 ks |
Celer - nať |
4 ks |
Česnek |
2 ks |
Chilli paprička |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Cuketa |
3 ks |
Fazole bílé |
225 g |
Fazolové lusky zelené |
120 g |
Kapusta hlávková |
1 ks |
Kosti vepřové |
1 ks |
Mrkev kořen |
2 ks |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Rajčata |
225 g |
Rozmarýn čerstvý |
1 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
200 g |
Voda pitná |
2500 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Bílé fazole (cannellini) namočíme do studené vody a necháme přes noc máčet.
- Olej rozpálíme v hrnci a vložíme do něj šunkovou kost, nakrájenou cibuli a utřený česnek. Smažíme, až cibule změkne, ale nezbarví se. Přidáme nakrájenou nať celeru, na kostičky krájenou mrkev, kapustu a zelené fazolové lusky. Pokud použijeme místo kapusty čerstvý špenát, přidáme ho později.
- Fazole osušíme, rajčata oloupeme a spolu s čili papričkou přidáme do hrnce. Přilijeme vodu a přivedeme k varu. Z povrchu dle potřeby sléváme tuk. Přidáme bobkový list, rozmarýn a na velmi mírném ohni vaříme nezakryté asi 75 minut, až jsou fazole měkké.
- Přidáme na kostičky pokrájené brambory, vaříme ještě 20 minut. Nakonec přidáme rozkrájenou cuketu, případně špenát a vaříme dalších 20 minut. Z povrchu sléváme tuk. Vyndáme kost, koření, přidáme čerstvou bazalku a petržel.
- Podáváme posypané strouhaným parmezánem.