Minestra

Ingredience


Bazalka 1 polévková lžíce
Bobkový list 1 ks
Brambory 3 ks
Celer - nať 4 ks
Česnek 2 ks
Chilli paprička 1 ks
Cibule 1 ks
Cuketa 3 ks
Fazole bílé 225 g
Fazolové lusky zelené 120 g
Kapusta hlávková 1 ks
Kosti vepřové 1 ks
Mrkev kořen 2 ks
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Rajčata 225 g
Rozmarýn čerstvý 1 ks
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Parmezán 200 g
Voda pitná 2500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Bílé fazole (cannellini) namočíme do studené vody a necháme přes noc máčet.
  2. Olej rozpálíme v hrnci a vložíme do něj šunkovou kost, nakrájenou cibuli a utřený česnek. Smažíme, až cibule změkne, ale nezbarví se. Přidáme nakrájenou nať celeru, na kostičky krájenou mrkev, kapustu a zelené fazolové lusky. Pokud použijeme místo kapusty čerstvý špenát, přidáme ho později.
  3. Fazole osušíme, rajčata oloupeme a spolu s čili papričkou přidáme do hrnce. Přilijeme vodu a přivedeme k varu. Z povrchu dle potřeby sléváme tuk. Přidáme bobkový list, rozmarýn a na velmi mírném ohni vaříme nezakryté asi 75 minut, až jsou fazole měkké.
  4. Přidáme na kostičky pokrájené brambory, vaříme ještě 20 minut. Nakonec přidáme rozkrájenou cuketu, případně špenát a vaříme dalších 20 minut. Z povrchu sléváme tuk. Vyndáme kost, koření, přidáme čerstvou bazalku a petržel.
  5. Podáváme posypané strouhaným parmezánem.