Sicilská caponata

Ingredience


Celer - nať 2 ks
Česnek 1 stroužek
Cibule 1 ks
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Kapary sterilované 1 polévková lžíce
Lilek 1 ks
Ocet vinný 2 polévková lžíce
Olej olivový 140 ml
Olivy černé 12 ks
Paprika červená 2 ks
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Rajčata 450 g
Sůl 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Lilky překrojíme na polovinu, na uříznuté ploše utvoříme několik zářezů. Posolíme a necháme 30 minut oschnout. Potom lilky opláchneme, osušíme, nakrájíme na kostky o hraně 2,5 cm.
  2. Ve větší pánvi rozpálíme olej, přidáme na kolečka pokrájenou cibuli, na kostičky rozkrájenou papriku a celer. Snížíme telotu a za stálého míchání smažíme asi 5 minut. Přidáme lilky a smažíme ještě dalších 5 minut.
  3. Rajčata zbavíme semínek, dužinu a šťávu přidáme k zelenině. Přidáme zbylé suroviny vyjma oliv a kapary, vaříme další 2 minuty. Olivy nakrájíme na čtvrtky a s kapary přidáme k zelenině.
  4. Na velmi mírném ohni vaříme nezakryté 15 minut až se všechna tekutina odpaří. Dochutíme, můžeme podávat teplé i studené jako předkrm nebo přílohu.