Sicilská caponata
Ingredience
Celer - nať |
2 ks |
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Kapary sterilované |
1 polévková lžíce |
Lilek |
1 ks |
Ocet vinný |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
140 ml |
Olivy černé |
12 ks |
Paprika červená |
2 ks |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Rajčata |
450 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Lilky překrojíme na polovinu, na uříznuté ploše utvoříme několik zářezů. Posolíme a necháme 30 minut oschnout. Potom lilky opláchneme, osušíme, nakrájíme na kostky o hraně 2,5 cm.
- Ve větší pánvi rozpálíme olej, přidáme na kolečka pokrájenou cibuli, na kostičky rozkrájenou papriku a celer. Snížíme telotu a za stálého míchání smažíme asi 5 minut. Přidáme lilky a smažíme ještě dalších 5 minut.
- Rajčata zbavíme semínek, dužinu a šťávu přidáme k zelenině. Přidáme zbylé suroviny vyjma oliv a kapary, vaříme další 2 minuty. Olivy nakrájíme na čtvrtky a s kapary přidáme k zelenině.
- Na velmi mírném ohni vaříme nezakryté 15 minut až se všechna tekutina odpaří. Dochutíme, můžeme podávat teplé i studené jako předkrm nebo přílohu.