Závin tažený

Ingredience


Cukr krupice 144 g
Jablka 1.5 kg
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Strouhanka 58 g
Mouka pšeničná hladká T 650 300 g
Sádlo škvařené 1 kávová lžička
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 0.125 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ve vlahé vodě rozehřejeme sádlo, přilijeme do důlku v mouce, přidáme rozkvedlaná vejce a sůl. Vypracujeme vláčné těsto. Přiklopíme je nahřátým kastrolem a necháme půl hodiny odležet. Z těsta poté vyválíme dva bochánky, které nehněteme v mouce. Bochánky položíme ma moukou poprášené ubrousky a válečkem zčásti rozválíme. Plát těsta následně vytáhneme přes hřbet ruky do velice tenka, řádně vytáhneme i okraje. Vytažený plát pokropíme máslem, posypeme ze 2/3 na kousku másla opraženou strouhanku, poklademe na plátky nakrájenými jablky, pocukrujeme a těsto balíme od naplněné strany. Volnou třetinu těsta pokapeme máslem, aby těsto lístkovalo. Pomocí ubrousku přenesem závin na pomaštěný plech, potřeme máslem, stejným způsobem připravíme i druhý závin.
  2. Záviny pečeme ve středně vyhřáté troubě 35 minut. Závin podáváme teplý, pocukrovaný.