Závin tažený
Ingredience
Cukr krupice |
144 g |
Jablka |
1.5 kg |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Strouhanka |
58 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
300 g |
Sádlo škvařené |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
0.125 l |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Ve vlahé vodě rozehřejeme sádlo, přilijeme do důlku v mouce, přidáme rozkvedlaná vejce a sůl. Vypracujeme vláčné těsto. Přiklopíme je nahřátým kastrolem a necháme půl hodiny odležet. Z těsta poté vyválíme dva bochánky, které nehněteme v mouce. Bochánky položíme ma moukou poprášené ubrousky a válečkem zčásti rozválíme. Plát těsta následně vytáhneme přes hřbet ruky do velice tenka, řádně vytáhneme i okraje. Vytažený plát pokropíme máslem, posypeme ze 2/3 na kousku másla opraženou strouhanku, poklademe na plátky nakrájenými jablky, pocukrujeme a těsto balíme od naplněné strany. Volnou třetinu těsta pokapeme máslem, aby těsto lístkovalo. Pomocí ubrousku přenesem závin na pomaštěný plech, potřeme máslem, stejným způsobem připravíme i druhý závin.
- Záviny pečeme ve středně vyhřáté troubě 35 minut. Závin podáváme teplý, pocukrovaný.