Dolmades
Ingredience
Cibule |
8 ks |
Citronová šťáva |
1 ks |
Hrozinky |
60 g |
Kopr čerstvý |
2 polévková lžíce |
Máta |
3 polévková lžíce |
Olej olivový |
140 ml |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Rýže dušená |
180 g |
Sezam - semena |
60 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vinné listy |
225 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Čerstvé vinné listy ponoříme na minutu do vroucí vody. Vyndáme, osušíme. Nakládané listy omyjeme a namočíme do misky s teplou vodou cca na 5 minut, vodu oklepeme.
- Vařenou rýži smícháme se všemi surovinami, kromě oleje a citrónové šťávy. Dochutíme.
- Listy roztáhneme žilnatou stranou nahoru, odřízneme stonky, na každý list dáme lžíci náplně. Strany listů složíme tak, aby částečně překryly náplň a celý list stočíme jako roládu.
- Zabalené listy položíme na vetší pánev spojem dolů, přelijeme olejem a citrónovou šťávou. Do poloviny zalijeme teplou vodou, položíme na ně talíř (aby držely tvar), pánev zakryjeme a zvolna vaříme asi 40 minut.
- Hotové listy přendáme na talíř, ozdobíme klínky citrónu, olivami a bílým jogurtem.