Dolmades

Dolmades - obrázek

Ingredience


Cibule 8 ks
Citronová šťáva 1 ks
Hrozinky 60 g
Kopr čerstvý 2 polévková lžíce
Máta 3 polévková lžíce
Olej olivový 140 ml
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Rýže dušená 180 g
Sezam - semena 60 g
Sůl 1 kávová lžička
Vinné listy 225 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čerstvé vinné listy ponoříme na minutu do vroucí vody. Vyndáme, osušíme. Nakládané listy omyjeme a namočíme do misky s teplou vodou cca na 5 minut, vodu oklepeme.
  2. Vařenou rýži smícháme se všemi surovinami, kromě oleje a citrónové šťávy. Dochutíme.
  3. Listy roztáhneme žilnatou stranou nahoru, odřízneme stonky, na každý list dáme lžíci náplně. Strany listů složíme tak, aby částečně překryly náplň a celý list stočíme jako roládu.
  4. Zabalené listy položíme na vetší pánev spojem dolů, přelijeme olejem a citrónovou šťávou. Do poloviny zalijeme teplou vodou, položíme na ně talíř (aby držely tvar), pánev zakryjeme a zvolna vaříme asi 40 minut.
  5. Hotové listy přendáme na talíř, ozdobíme klínky citrónu, olivami a bílým jogurtem.