Marinovaný pstruh s vaječnou omáčkou

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Česnek 1 stroužek
Citrony 1 ks
Máta 2 ks
Olej olivový extra panenský 3 polévková lžíce
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Pepř černý celý 6 g
Pstruh 1 kg
Rozmarýn čerstvý 1 ks
Sůl 1 kávová lžička
Tymián čerstvý 1 ks
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Víno červené 6 polévková lžíce
Voda pitná 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Pstruhy vložíme do pekáče a zalijeme vínem, olejem, vodou a přidáme utřený česnek a polovinu nasekaných bylinek. Posypeme celým pepřem, solí a rybu několikrát otočíme, aby se dobře obalila v marinádě. Necháme ji při pokojové teplotě asi 30 minut odležet.
  2. Pekáč s rybami dáme na oheň, přivedeme k varu a stáhneme. Zakryjeme a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C, pečeme asi 20 minut. Dáme na talíř, z jedné strany stáhneme kůži, přikryjeme a udržujeme teplé.
  3. Tekutinu, v níž jsme vařili rybu, přecedíme do hrnce s dvojitým dnem a bylinky vyjmeme. Smícháme asi 3 lžíce této směsi s vaječnými žloutky a vlijeme zpět do hrnce. Za stálého míchání pomalu zahříváme, dokud omáčka nezhoustne. Nevaříme! Přidáme nasekané bylinky a podle chuti okořeníme pepřem a solí.
  4. Hotovou omáčku nalijeme na rybu a ozdobíme plátky citrónu, zbytek omáčky podáváme zvlášť.