Marinovaný pstruh s vaječnou omáčkou
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
1 stroužek |
Citrony |
1 ks |
Máta |
2 ks |
Olej olivový extra panenský |
3 polévková lžíce |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý celý |
6 g |
Pstruh |
1 kg |
Rozmarýn čerstvý |
1 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
1 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Víno červené |
6 polévková lžíce |
Voda pitná |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Pstruhy vložíme do pekáče a zalijeme vínem, olejem, vodou a přidáme utřený česnek a polovinu nasekaných bylinek. Posypeme celým pepřem, solí a rybu několikrát otočíme, aby se dobře obalila v marinádě. Necháme ji při pokojové teplotě asi 30 minut odležet.
- Pekáč s rybami dáme na oheň, přivedeme k varu a stáhneme. Zakryjeme a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C, pečeme asi 20 minut. Dáme na talíř, z jedné strany stáhneme kůži, přikryjeme a udržujeme teplé.
- Tekutinu, v níž jsme vařili rybu, přecedíme do hrnce s dvojitým dnem a bylinky vyjmeme. Smícháme asi 3 lžíce této směsi s vaječnými žloutky a vlijeme zpět do hrnce. Za stálého míchání pomalu zahříváme, dokud omáčka nezhoustne. Nevaříme! Přidáme nasekané bylinky a podle chuti okořeníme pepřem a solí.
- Hotovou omáčku nalijeme na rybu a ozdobíme plátky citrónu, zbytek omáčky podáváme zvlášť.