Párky s hráškem a mátou
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
0.5 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Hrášek |
450 g |
Klobása debrecínská |
4 ks |
Máta |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Slanina vepřová |
120 g |
Sůl |
1 špetka |
Víno bílé |
180 ml |
Voda pitná |
180 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Párky uvaříme, necháme okapat na ubrousku a dáme stranou.
- Slaninu smažíme, dokud nepustí tuk, zvýšíme teplotu a opečeme dozlatova. Vyjmeme a necháme okapat na ubrousku.
- Do výpeku přidáme jemně nasekanou cibuli a česnek, smažíme, dokud cibule nezměkne, ale nezhnědne. Přilijeme víno, vodu, bobkový list, slaninu, mátu, sůl a pepř. Přivedeme k varu, oheň stáhneme a přidáme párky. Vaříme částečně zakryté asi 20 minut.
- Máme-li čerstvý hrášek, přidáme ho zároveň s párky, mražený přisypeme až na posledních 5 minut vaření. Párky vyndáme a nakrájíme na plátky, přidáme k hrášku a znovu prohřejeme. Upravíme na talíři a podáváme jako přílohu k masu, drůbeži nebo rybám. Spolu s rýží můžeme podávat jako hlavní chod.