Párky s hráškem a mátou

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Česnek 0.5 stroužek
Cibule 1 ks
Hrášek 450 g
Klobása debrecínská 4 ks
Máta 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Slanina vepřová 120 g
Sůl 1 špetka
Víno bílé 180 ml
Voda pitná 180 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Párky uvaříme, necháme okapat na ubrousku a dáme stranou.
  2. Slaninu smažíme, dokud nepustí tuk, zvýšíme teplotu a opečeme dozlatova. Vyjmeme a necháme okapat na ubrousku.
  3. Do výpeku přidáme jemně nasekanou cibuli a česnek, smažíme, dokud cibule nezměkne, ale nezhnědne. Přilijeme víno, vodu, bobkový list, slaninu, mátu, sůl a pepř. Přivedeme k varu, oheň stáhneme a přidáme párky. Vaříme částečně zakryté asi 20 minut.
  4. Máme-li čerstvý hrášek, přidáme ho zároveň s párky, mražený přisypeme až na posledních 5 minut vaření. Párky vyndáme a nakrájíme na plátky, přidáme k hrášku a znovu prohřejeme. Upravíme na talíři a podáváme jako přílohu k masu, drůbeži nebo rybám. Spolu s rýží můžeme podávat jako hlavní chod.