Telecí maso s broskvemi a piniovými jádry
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Broskve |
4 ks |
Cukr krupice |
1 špetka |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Olej rostlinný |
4 polévková lžíce |
Oříšky piniové |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sherry brandy |
6 polévková lžíce |
Skořice mletá |
1 špetka |
Solamyl |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Telecí kýta |
600 g |
Víno bílé |
140 ml |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Zralé broskve oloupeme tak, že je ponoříme na 30 sekund do horké vody. Vložíme do studené vody a necháme vystydnout, sloupneme. Překrojíme napůl a rozdělíme, vyndáme pecky a broskve vložíme do hluboké nádoby se sherry nebo brandy. Zamícháme, aby byly broskve ponořené.
- Telecí řízky nakrájené z kýty rozklepeme paličkou nebo zploštíme válečkem. Rozpálíme olej a maso z obou stran opečeme. Zalijeme vínem, přidáme skořici, bobkový list, sůl, pepř a zakryjeme. Vaříme na mírném plameni asi 15 minut, až je maso měkké.
- Zatímco se maso vaří, rozpustíme v menší pánvi máslo a přidáme piniová jádra, za stálého míchání necháme zezlátnout. Vyjmeme a necháme okapat.
- Když je maso hotové, vyndáme ho na talíř a uchováme teplé. Do výpeku přidáme solamyl smíchaný s vodou a přivedeme k varu, necháme zhoustnout.
- Broskve vyjmeme z brandy a nakrájíme na plátky, přidáme i s brandy k omáčce a přivedeme k varu. Na prudkém plameni vaříme asi 1 minutu, můžeme přisladit. Broskve s omáčkou nalijeme na porce masa a posypeme opečenými jádry. Ihned podáváme.