Telecí maso s broskvemi a piniovými jádry

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Broskve 4 ks
Cukr krupice 1 špetka
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Olej rostlinný 4 polévková lžíce
Oříšky piniové 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Sherry brandy 6 polévková lžíce
Skořice mletá 1 špetka
Solamyl 1 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Telecí kýta 600 g
Víno bílé 140 ml
Voda pitná 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Zralé broskve oloupeme tak, že je ponoříme na 30 sekund do horké vody. Vložíme do studené vody a necháme vystydnout, sloupneme. Překrojíme napůl a rozdělíme, vyndáme pecky a broskve vložíme do hluboké nádoby se sherry nebo brandy. Zamícháme, aby byly broskve ponořené.
  2. Telecí řízky nakrájené z kýty rozklepeme paličkou nebo zploštíme válečkem. Rozpálíme olej a maso z obou stran opečeme. Zalijeme vínem, přidáme skořici, bobkový list, sůl, pepř a zakryjeme. Vaříme na mírném plameni asi 15 minut, až je maso měkké.
  3. Zatímco se maso vaří, rozpustíme v menší pánvi máslo a přidáme piniová jádra, za stálého míchání necháme zezlátnout. Vyjmeme a necháme okapat.
  4. Když je maso hotové, vyndáme ho na talíř a uchováme teplé. Do výpeku přidáme solamyl smíchaný s vodou a přivedeme k varu, necháme zhoustnout.
  5. Broskve vyjmeme z brandy a nakrájíme na plátky, přidáme i s brandy k omáčce a přivedeme k varu. Na prudkém plameni vaříme asi 1 minutu, můžeme přisladit. Broskve s omáčkou nalijeme na porce masa a posypeme opečenými jádry. Ihned podáváme.