Dort fazolový
Ingredience
Citronová kůra |
1 špetka |
Cukr moučkový |
180 g |
Fazole bílé |
180 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
0.25 kávová lžička |
Mouka pšeničná hrubá |
3 polévková lžíce |
Tuk rostlinný |
4 polévková lžíce |
Vanilka mletá |
1 špetka |
Vejce slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
600 ml |
Žemle tuková |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Předem namočené fazole v čerstvé vodě uvaříme a prolisujeme.
- Polovinu cukru utřeme se žloutky do pěny, přidáme vanilku, citrónovou kůru a vmícháme prolisované fazole.
- Do nastrouhané žemle vmícháme kypřicí prášek. Z bílků ušleháme tuhý sníh, po částech zašleháme druhou polovinu cukru, spojíme se žloutkovou pěnou smíchanou s fazolemi. Na závěr obracením těsta vmícháme žemli s práškem.
- Dortovou formu silně vymastíme tukem, vysypeme hrubou moukou, těsto do ní vložíme a pečeme 30–40 minut.
- Dort necháme vychladnout, rozkrojíme a naplníme krémem dle vlastního výběru.