Dort fazolový

Ingredience


Citronová kůra 1 špetka
Cukr moučkový 180 g
Fazole bílé 180 g
Kypřicí prášek do pečiva 0.25 kávová lžička
Mouka pšeničná hrubá 3 polévková lžíce
Tuk rostlinný 4 polévková lžíce
Vanilka mletá 1 špetka
Vejce slepičí 3 ks
Voda pitná 600 ml
Žemle tuková 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Předem namočené fazole v čerstvé vodě uvaříme a prolisujeme.
  2. Polovinu cukru utřeme se žloutky do pěny, přidáme vanilku, citrónovou kůru a vmícháme prolisované fazole.
  3. Do nastrouhané žemle vmícháme kypřicí prášek. Z bílků ušleháme tuhý sníh, po částech zašleháme druhou polovinu cukru, spojíme se žloutkovou pěnou smíchanou s fazolemi. Na závěr obracením těsta vmícháme žemli s práškem.
  4. Dortovou formu silně vymastíme tukem, vysypeme hrubou moukou, těsto do ní vložíme a pečeme 30–40 minut.
  5. Dort necháme vychladnout, rozkrojíme a naplníme krémem dle vlastního výběru.