Dort oříškový z bílků

Ingredience


Čokoláda mléčná 150 g
Cukr moučkový 50 g
Cukr vanilka 1 špetka
Máslo čerstvé 250 g
Smetana 33% (šlehačka) 0.125 l
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Cukr krupice 200 g
Mouka pšeničná hrubá 2 polévková lžíce
Ořechy lískové 200 g
Tuk rostlinný 4 kávová lžička
Vaječný bílek slepičí 7 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oříšky na sucho opražíme, v utěrce odrhneme slupky a nastrouháme nebo nameleme.
  2. Z bílků ušleháme tuhý sníh, po částech zašleháme cukr a zlehka vmícháme nastrouhané oříšky.
  3. Z pečicího papíru vystřihneme 4 stejně velké kruhy, pomastíme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto na ně rozetřeme a upečeme. Pláty z papíru sejmeme ještě za tepla.
  4. Během pečení připravíme krém. Čokoládu rozehřejeme a spolu se smetanou a žloutky šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Následně ve studené lázni do vychlazení. Máslo utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem, po částech zašleháme vychladlý krém. Krémem spojíme pláty a povrch také potřeme. Dort podáváme řádně vychlazený.