Dort oříškový z bílků
Ingredience
Čokoláda mléčná |
150 g |
Cukr moučkový |
50 g |
Cukr vanilka |
1 špetka |
Máslo čerstvé |
250 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
0.125 l |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Cukr krupice |
200 g |
Mouka pšeničná hrubá |
2 polévková lžíce |
Ořechy lískové |
200 g |
Tuk rostlinný |
4 kávová lžička |
Vaječný bílek slepičí |
7 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Oříšky na sucho opražíme, v utěrce odrhneme slupky a nastrouháme nebo nameleme.
- Z bílků ušleháme tuhý sníh, po částech zašleháme cukr a zlehka vmícháme nastrouhané oříšky.
- Z pečicího papíru vystřihneme 4 stejně velké kruhy, pomastíme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto na ně rozetřeme a upečeme. Pláty z papíru sejmeme ještě za tepla.
- Během pečení připravíme krém. Čokoládu rozehřejeme a spolu se smetanou a žloutky šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Následně ve studené lázni do vychlazení. Máslo utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem, po částech zašleháme vychladlý krém. Krémem spojíme pláty a povrch také potřeme. Dort podáváme řádně vychlazený.