Fíky plněné čokoládou s mandlemi
Ingredience
Cukr krupice |
4 polévková lžíce |
Skořice celá |
1 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
280 ml |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Čokoláda hořká |
30 g |
Fíky čerstvé |
4 ks |
Mandle |
90 g |
Med včelí |
2 polévková lžíce |
Skořice mletá |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Větší část mandlí si umeleme, menší necháme vcelku a obojí dáme zatím stranou.
- Zralé fíky překrojíme na čtvrtiny tak, aby zůstaly ve spodní části spojeny. Čtvrtky opatrně rozevřeme, do tvaru květu.
- Na mírném plameni rozpustíme v menším hrnci med s čokoládou. Odložíme, necháme trochu zchladnout a smícháme s mletými mandlemi. Zcela vychladlou směsí plníme středy fíků.
- Připravíme omáčku tak, že smetanu s kouskem skořice přivedeme k varu, stáhneme teplotu a necháme vylouhovat. Žloutky ušleháme s cukrem do pěny a postupně přiléváme studenou smetanu. Směs vrátíme do hrnce a mícháme dokud směs nezhoustne.
- Trochu krému nalijeme na talíř a rozetřeme po celé ploše. Doprostřed talíře postavíme fík, posypeme mletou skořicí a ozdobíme polovinou loupané mandle.