Fíky plněné čokoládou s mandlemi

Ingredience


Cukr krupice 4 polévková lžíce
Skořice celá 1 ks
Smetana 33% (šlehačka) 280 ml
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Čokoláda hořká 30 g
Fíky čerstvé 4 ks
Mandle 90 g
Med včelí 2 polévková lžíce
Skořice mletá 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Větší část mandlí si umeleme, menší necháme vcelku a obojí dáme zatím stranou.
  2. Zralé fíky překrojíme na čtvrtiny tak, aby zůstaly ve spodní části spojeny. Čtvrtky opatrně rozevřeme, do tvaru květu.
  3. Na mírném plameni rozpustíme v menším hrnci med s čokoládou. Odložíme, necháme trochu zchladnout a smícháme s mletými mandlemi. Zcela vychladlou směsí plníme středy fíků.
  4. Připravíme omáčku tak, že smetanu s kouskem skořice přivedeme k varu, stáhneme teplotu a necháme vylouhovat. Žloutky ušleháme s cukrem do pěny a postupně přiléváme studenou smetanu. Směs vrátíme do hrnce a mícháme dokud směs nezhoustne.
  5. Trochu krému nalijeme na talíř a rozetřeme po celé ploše. Doprostřed talíře postavíme fík, posypeme mletou skořicí a ozdobíme polovinou loupané mandle.