Ryba na sladkokyselo

Ingredience


Bambusové výhonky 30 g
Česnek 1 stroužek
Cibule 2 ks
Cukr krupice 120 g
Kapr obecný 40 dkg
Mrkev kořen 1 ks
Ocet vinný 6 polévková lžíce
Omáčka sójová 1 polévková lžíce
Sherry brandy 1 polévková lžíce
Solamyl 2 polévková lžíce
Voda pitná 250 ml
Zázvor celý 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kapra dobře omyjeme, na každé straně ryby uděláme nožem 3 příčné řezy. Odstraníme všechny ploutve kromě hřbetní, ocas seřízneme do dvou ostrých špiček.
  2. Ve woku zahřejeme vodu, ponoříme do ní rybu a přidáme sherry a několik plátků čerstvého zázvoru. Přiklopíme a stáhneme z ohně, necháme asi 20 minut stát, aby se ryba ve vodě dovařila. Zda je ryby již hotová zjistíme tak, že zatáhneme za hřbetní ploutev, jde-li uvolnit, je ryba vařená. Přendáme na nahřátý servírovací talíř a udržujeme v teple.
  3. Ve woku necháme 4 lžíce vody, přidáme nakrájené bambusové výhonky, cibuli, cukr, nasekaný česnek, očištěnou a nakrájenou mrkev, ocet, sojovou omáčku, solamyl a zbylý pokrájený zázvor a za stálého míchání vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Omáčkou přelijeme rybu, zbytek podáváme zvlášť.