Ryba na sladkokyselo
Ingredience
Bambusové výhonky |
30 g |
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Cukr krupice |
120 g |
Kapr obecný |
40 dkg |
Mrkev kořen |
1 ks |
Ocet vinný |
6 polévková lžíce |
Omáčka sójová |
1 polévková lžíce |
Sherry brandy |
1 polévková lžíce |
Solamyl |
2 polévková lžíce |
Voda pitná |
250 ml |
Zázvor celý |
3 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Kapra dobře omyjeme, na každé straně ryby uděláme nožem 3 příčné řezy. Odstraníme všechny ploutve kromě hřbetní, ocas seřízneme do dvou ostrých špiček.
- Ve woku zahřejeme vodu, ponoříme do ní rybu a přidáme sherry a několik plátků čerstvého zázvoru. Přiklopíme a stáhneme z ohně, necháme asi 20 minut stát, aby se ryba ve vodě dovařila. Zda je ryby již hotová zjistíme tak, že zatáhneme za hřbetní ploutev, jde-li uvolnit, je ryba vařená. Přendáme na nahřátý servírovací talíř a udržujeme v teple.
- Ve woku necháme 4 lžíce vody, přidáme nakrájené bambusové výhonky, cibuli, cukr, nasekaný česnek, očištěnou a nakrájenou mrkev, ocet, sojovou omáčku, solamyl a zbylý pokrájený zázvor a za stálého míchání vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Omáčkou přelijeme rybu, zbytek podáváme zvlášť.