Alcachofas an vinagreta aromática

Ingredience


Artyčoky 4 ks
Česnek 2 stroužek
Chilli papričky - vločky 1 špetka
Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Kmín drcený 0.5 kávová lžička
Koriandr mletý 0.5 kávová lžička
Ocet Sherry 3 kávová lžička
Olej olivový 60 ml
Oregano čerstvé 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Artyčoky očistíme, seřízneme stonky na délku 5 cm a zbavíme je tuhých vnějších listů. Z každého artyčoku odřízneme horní čtvrtinu listů. Směrem od seříznuté špičky až po stonek rozkrojíme na polovinu, popřípadě na čtvrtiny. Lžičkou vyjmeme chlupatá srdíčka a všechny artyčoky ponoříme do studené vody s citrónovou šťávou, aby nezměnily barvu.
  2. V nerezovém hrnci přivedeme vodu k varu, přidáme artyčoky a lžičku soli. Zvolna vaříme asi 20 minut, dokud artyčoky nezměknou. Hotové slijeme, necháme okapat a vychladnout, obrácené naříznutou stranou dolů.
  3. V misce smícháme utřený česnek, oregano, kmín, sůl, ocet, koriandr a chilli vločky. Šleháme vidličkou a přiléváme olej, aby vznikla hladká emulze. Můžeme připravit v mixéru.
  4. Artyčoky dáme na talíř, zalijeme dresinkem a necháme zcela vychladnout.