Alcachofas an vinagreta aromática
Ingredience
Artyčoky |
4 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Chilli papričky - vločky |
1 špetka |
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Kmín drcený |
0.5 kávová lžička |
Koriandr mletý |
0.5 kávová lžička |
Ocet Sherry |
3 kávová lžička |
Olej olivový |
60 ml |
Oregano čerstvé |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Artyčoky očistíme, seřízneme stonky na délku 5 cm a zbavíme je tuhých vnějších listů. Z každého artyčoku odřízneme horní čtvrtinu listů. Směrem od seříznuté špičky až po stonek rozkrojíme na polovinu, popřípadě na čtvrtiny. Lžičkou vyjmeme chlupatá srdíčka a všechny artyčoky ponoříme do studené vody s citrónovou šťávou, aby nezměnily barvu.
- V nerezovém hrnci přivedeme vodu k varu, přidáme artyčoky a lžičku soli. Zvolna vaříme asi 20 minut, dokud artyčoky nezměknou. Hotové slijeme, necháme okapat a vychladnout, obrácené naříznutou stranou dolů.
- V misce smícháme utřený česnek, oregano, kmín, sůl, ocet, koriandr a chilli vločky. Šleháme vidličkou a přiléváme olej, aby vznikla hladká emulze. Můžeme připravit v mixéru.
- Artyčoky dáme na talíř, zalijeme dresinkem a necháme zcela vychladnout.