Plněné mušle

Ingredience


Máslo čerstvé 20 g
Mléko polotučné 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Česnek 1 stroužek
Cibule 2 ks
Citronová šťáva 2 kávová lžička
Mušle slávky 250 g
Olej olivový 2 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Protlak rajčatový 1 polévková lžíce
Strouhanka 75 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mušle očistíme, rozevřené vyhodíme, ostatní uvaříme 250 ml vody. Přiklopené vaříme asi 4 minuty, dokud se neotevřou. Ihned vyndáme z vody ty, co se při vaření neotevřely, vyhodíme. Z mušlí vyjmeme maso, nasekáme na drobno. 80 ml vody ze slávek schováme.
  2. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme nasekanou jarní cibulku a smažíme asi 1 minutu, přidáme utřený česnek a smažíme ještě minutu. Přimícháme maso měkkýšů, protlak, citrónovou šťávu, 2 lžíce nasekané italské petrželky, sůl a pepř. Odstavíme a necháme vychladnout.
  3. Na bílou omáčku rozpustíme v hrnci máslo, přimícháme mouku a minutu pražíme. Odstavíme, pomalu do směsi zašleháme zbylou vodu z mušlí, mléko a trochu pepře. Znovu dáme na oheň a za stálého míchání vaříme asi minutu do zhoustnutí. Zmírníme plamen na minimum a zvolna vaříme ještě asi 2 minuty. Necháme vychladnout.
  4. Nádivku z měkkýšů nandáme do prázdných škeblí a ozdobíme bílou omáčkou.
  5. Strouhanku smícháme se zbývající petrželkou. Každou plněnou mušli namočíme do ušlehaného vejce, přitiskneme k hromádce strouhanky a petrželky. Pánev naplníme z jedné třetiny olejem, rozpálíme. Plněné mušle smažíme do zlatova. Podáváme horké.