Plněné mušle
Ingredience
Máslo čerstvé |
20 g |
Mléko polotučné |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Citronová šťáva |
2 kávová lžička |
Mušle slávky |
250 g |
Olej olivový |
2 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Protlak rajčatový |
1 polévková lžíce |
Strouhanka |
75 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Mušle očistíme, rozevřené vyhodíme, ostatní uvaříme 250 ml vody. Přiklopené vaříme asi 4 minuty, dokud se neotevřou. Ihned vyndáme z vody ty, co se při vaření neotevřely, vyhodíme. Z mušlí vyjmeme maso, nasekáme na drobno. 80 ml vody ze slávek schováme.
- V pánvi rozehřejeme olej, přidáme nasekanou jarní cibulku a smažíme asi 1 minutu, přidáme utřený česnek a smažíme ještě minutu. Přimícháme maso měkkýšů, protlak, citrónovou šťávu, 2 lžíce nasekané italské petrželky, sůl a pepř. Odstavíme a necháme vychladnout.
- Na bílou omáčku rozpustíme v hrnci máslo, přimícháme mouku a minutu pražíme. Odstavíme, pomalu do směsi zašleháme zbylou vodu z mušlí, mléko a trochu pepře. Znovu dáme na oheň a za stálého míchání vaříme asi minutu do zhoustnutí. Zmírníme plamen na minimum a zvolna vaříme ještě asi 2 minuty. Necháme vychladnout.
- Nádivku z měkkýšů nandáme do prázdných škeblí a ozdobíme bílou omáčkou.
- Strouhanku smícháme se zbývající petrželkou. Každou plněnou mušli namočíme do ušlehaného vejce, přitiskneme k hromádce strouhanky a petrželky. Pánev naplníme z jedné třetiny olejem, rozpálíme. Plněné mušle smažíme do zlatova. Podáváme horké.