Štěrbákový krém
Ingredience
Brambory |
250 g |
Cibule |
2 ks |
Feferony |
1 ks |
Pažitka |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Smetana 33% (šlehačka) |
200 ml |
Štěrbák zahradní |
200 g |
Sůl |
1 špetka |
Šunka parmská |
50 g |
Vývar zeleninový |
500 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, cibuli oloupeme, nasekáme. V hrnci na rozehřátém oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme brambory, po chvíli přilijeme vývar. Do polévky přidáme posekanou feferonku, pod pokličkou vše vaříme asi 20 minut.
- Štěrbák omyjeme, 4 listy ponecháme na ozdobu a zbylé na hrubo nasekáme. Vložíme do polévky a rozmixujeme. Přilijeme smetanu, prohřejeme. Polévku podle chuti osolíme a opepříme.
- Šunku krájíme na nudličky a zavineme. Polévku rozdělíme do talířů, ozdobíme listy salátu a šunkovými závitky. Posypeme nasekanou pažitkou a podáváme.