Zarzuela

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Chléb pšeničný (bílý) 100 g
Mandle 5 g
Olej olivový 2 polévková lžíce
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Česnek 6 stroužek
Chilli paprička 1 ks
Chobotnice 300 g
Cibule 1 ks
Filé rybí 400 g
Garnát obecný 16 ks
Mušle slávky 400 g
Olej olivový 80 ml
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Parmice 300 g
Rajčata loupaná (konzervovaná) 400 g
Šafrán 1 špetka
Sherry brandy 2 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Víno bílé 150 ml
Vývar rybí 1500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Parmici nachovou, bílé filé a chobotničky nakrájíme na 4 cm velké kousky. Vložíme do hrnce s rybím vývarem a přivedeme k varu, vaříme dokud se neodpaří polovina vývaru.
  2. Pastu picada připravíme tak, že na pánvi rozehřejeme olej, do něho přihodíme chlebové kostičky a smažíme 2-3 minuty. V poslední minutě přidáme česnek. Odstavíme, vložíme do kuchyňského robotu spolu s oloupanými praženými mandlemi a petrželkou. Zpracujeme na hladkou pastu, můžeme přilít vývar.
  3. V pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje, přidáme nasekanou cibuli, chilli papričku a česnek, mletou papriku a za stálého míchání smažíme asi 1 minutu. Přidáme šafrán, víno, konzervovaná rajčata a zbývající vývar. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a necháme zvolna vařit.
  4. Zbylý olej rozehřejeme v jiné pánvi a na středním plameni v něm osmažíme rybí maso a chobotničky. Vyjmeme, na olej dáme vyloupané garnáty s ocasem a smažíme asi 1 minutu, potom přilijeme brandy. Opatrně alkohol zapálíme a necháme shořet. Poté dary moře vyjmeme.
  5. Do vroucího vývaru dáme černé mušle a zvolna vaříme 2-3 minuty, dokud se neotevřou. Zavřené vyhodíme. Všechny dary moře vrátíme do pánve s rajčatovou omáčkou, přidáme pastu picada a promícháme, dokud omáčka trochu nezhoustne a dary moře nezměknou, solíme dle chuti. Ihned podáváme.