Zarzuela
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Chléb pšeničný (bílý) |
100 g |
Mandle |
5 g |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Česnek |
6 stroužek |
Chilli paprička |
1 ks |
Chobotnice |
300 g |
Cibule |
1 ks |
Filé rybí |
400 g |
Garnát obecný |
16 ks |
Mušle slávky |
400 g |
Olej olivový |
80 ml |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Parmice |
300 g |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
400 g |
Šafrán |
1 špetka |
Sherry brandy |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Víno bílé |
150 ml |
Vývar rybí |
1500 ml |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Parmici nachovou, bílé filé a chobotničky nakrájíme na 4 cm velké kousky. Vložíme do hrnce s rybím vývarem a přivedeme k varu, vaříme dokud se neodpaří polovina vývaru.
- Pastu picada připravíme tak, že na pánvi rozehřejeme olej, do něho přihodíme chlebové kostičky a smažíme 2-3 minuty. V poslední minutě přidáme česnek. Odstavíme, vložíme do kuchyňského robotu spolu s oloupanými praženými mandlemi a petrželkou. Zpracujeme na hladkou pastu, můžeme přilít vývar.
- V pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje, přidáme nasekanou cibuli, chilli papričku a česnek, mletou papriku a za stálého míchání smažíme asi 1 minutu. Přidáme šafrán, víno, konzervovaná rajčata a zbývající vývar. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a necháme zvolna vařit.
- Zbylý olej rozehřejeme v jiné pánvi a na středním plameni v něm osmažíme rybí maso a chobotničky. Vyjmeme, na olej dáme vyloupané garnáty s ocasem a smažíme asi 1 minutu, potom přilijeme brandy. Opatrně alkohol zapálíme a necháme shořet. Poté dary moře vyjmeme.
- Do vroucího vývaru dáme černé mušle a zvolna vaříme 2-3 minuty, dokud se neotevřou. Zavřené vyhodíme. Všechny dary moře vrátíme do pánve s rajčatovou omáčkou, přidáme pastu picada a promícháme, dokud omáčka trochu nezhoustne a dary moře nezměknou, solíme dle chuti. Ihned podáváme.