Mušle s cava omáčkou

Ingredience


Citronová šťáva 3 kávová lžička
Máslo čerstvé 60 g
Mušle srdcovky 800 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Šalotka 2 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
Sůl 1 kávová lžička
Víno šumivé Cava 375 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Větší bílé mušle tzv. hřebenatky, vyloupeme, zbavíme žil, blan a vnitřností.
  2. V pánvi rozpálíme máslo, mušle na něm osmahneme z obou stran asi 1-2 minuty. Přendáme na talíř.
  3. Na pánev přidáme šalotku nakrájenou na tenká kolečka a smažíme, dokud nezměkne. Přilijeme sekt cava a zvolna vaříme 6-8 minut, až se odpaří polovina objemu tekutiny.
  4. Vmícháme smetanu a povaříme ještě asi 10 minut, dokud omáčka nezhoustne. Přimícháme citrónovou šťávu a osolíme. Do hotové omáčky dáme mušle, prohřejeme a podáváme posypané nasekanou petrželkou.