Pečený cejn s paprikou, chilli a bramborami
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Brambory |
800 g |
Cejn velký |
1200 g |
Česnek |
3 stroužek |
Chilli paprička |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Citrony |
0.5 ks |
Olej olivový |
60 ml |
Paprika červená |
1 ks |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Sherry brandy |
60 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
4 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Z ryby odřízneme ploutve a vložíme jí do větší nekovové nádoby. Šťávu z citrónu vymačkáme do vnitřní dutiny ryby. Přilijeme 2 lžíce oleje a dáme na 2 hodiny do lednice.
- Pekáč velikosti ryby vymažeme olejem, dno vyložíme polovinou plátků brambor, posypeme plátky česneku, petrželí, červenou cibulí, solí chilli a nasekanou paprikou. Navrch dáme opět plátky brambor, zalijeme 80 ml vody a zakapeme zbylým olejem. Zakryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 190° C asi 1 hodinu.
- Zvýšíme teplotu trouby na 220° C. Rybu zevnitř i zvenku dobře osolíme, dovnitř vložíme snítky tymiánu a bobkový list. Z každé strany uděláme do ryby 4 šikmé zářezy, položíme ji na brambory a do zářezů po stranách ryby vložíme plátky citrónů, aby připomínaly ploutve. Pečeme odkryté 30 minut.
- Hotovou rybu zalijeme suchým sherry a dáme ještě na 3 minuty do trouby. Podáváme přímo z pekáče.