Škeble s bílým vínem
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Rajčata |
2 ks |
Škeble čerstvé |
1000 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Víno bílé |
80 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Škeble namočíme asi na 1 hodinu do slané vody. Propláchneme pod tekoucí vodou a otevřené vyhodíme.
- Rajčata spaříme a oloupeme, rozkrojíme napůl a lžičkou z nich vydlabeme semínka. Nakrájíme najemno.
- V ohnivzdorné nádobě rozpálíme olej a 5 minut v něm smažíme najemno nasekanou cibuli doměkka. Přidáme utřený česnek s rajčaty a vaříme 5 minut. Přimícháme nasekanou petrželku, muškátový oříšek a sůl, přilijeme 80 ml vody, škeble a 5 minut vaříme zakryté na mírném ohni, dokud se neotevřou, zavřené vyhodíme.
- Přilijeme víno a na mírném plameni vaříme 3-4 minuty, až bude omáčka hustá, při vaření pomalu kroužíme nádobou, nemícháme.
- Podáváme ihned s pečivem.