Škeble s bílým vínem

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Muškátový oříšek 1 špetka
Olej olivový 2 polévková lžíce
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Rajčata 2 ks
Škeble čerstvé 1000 g
Sůl 1 kávová lžička
Víno bílé 80 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Škeble namočíme asi na 1 hodinu do slané vody. Propláchneme pod tekoucí vodou a otevřené vyhodíme.
  2. Rajčata spaříme a oloupeme, rozkrojíme napůl a lžičkou z nich vydlabeme semínka. Nakrájíme najemno.
  3. V ohnivzdorné nádobě rozpálíme olej a 5 minut v něm smažíme najemno nasekanou cibuli doměkka. Přidáme utřený česnek s rajčaty a vaříme 5 minut. Přimícháme nasekanou petrželku, muškátový oříšek a sůl, přilijeme 80 ml vody, škeble a 5 minut vaříme zakryté na mírném ohni, dokud se neotevřou, zavřené vyhodíme.
  4. Přilijeme víno a na mírném plameni vaříme 3-4 minuty, až bude omáčka hustá, při vaření pomalu kroužíme nádobou, nemícháme.
  5. Podáváme ihned s pečivem.