Bramborové noky s máslem

Ingredience


Brambory 750 g
Máslo čerstvé 125 g
Mouka pšeničná hrubá 250 g
Nakládaný zelený pepř 1 kávová lžička
Olej slunečnicový 1 polévková lžíce
Solamyl 1 kávová lžička
Sůl 0.5 kávová lžička
Sýr Parmezán 20 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory vaříme ve slupce asi 30 minut (1 l vody), scedíme je, oloupeme a ještě horké prolisujeme. Smícháme je se žloutky, špetkou soli a hrubou moukou.
  2. Vál posypeme solamylem. Z těsta vyválíme váleček o průměru 4cm a nakrájíme jej na kousky asi 2 cm dlouhé. Každý kousek na jedné straně lehce zmáčkneme vidličkou.
  3. Noky vaříme po částech v dostatečném množství osolené vody. Když vyplavou na povrch, vyjmeme je a necháme okapat.
  4. Rozpustíme máslo, okořeníme pepřem a po kapkách vmícháme olej. Noky upravíme na nahřáté talíře a potřeme připraveným máslem. Posypeme nastrouhaným sýrem a podáváme.