Bramborové noky s máslem
Ingredience
Brambory |
750 g |
Máslo čerstvé |
125 g |
Mouka pšeničná hrubá |
250 g |
Nakládaný zelený pepř |
1 kávová lžička |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Solamyl |
1 kávová lžička |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
20 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Brambory vaříme ve slupce asi 30 minut (1 l vody), scedíme je, oloupeme a ještě horké prolisujeme. Smícháme je se žloutky, špetkou soli a hrubou moukou.
- Vál posypeme solamylem. Z těsta vyválíme váleček o průměru 4cm a nakrájíme jej na kousky asi 2 cm dlouhé. Každý kousek na jedné straně lehce zmáčkneme vidličkou.
- Noky vaříme po částech v dostatečném množství osolené vody. Když vyplavou na povrch, vyjmeme je a necháme okapat.
- Rozpustíme máslo, okořeníme pepřem a po kapkách vmícháme olej. Noky upravíme na nahřáté talíře a potřeme připraveným máslem. Posypeme nastrouhaným sýrem a podáváme.