Platýz s brokolicí
Ingredience
Brokolice |
400 g |
Cibule |
1 ks |
Citronová šťáva |
4 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
40 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Platýz - filety |
600 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Víno bílé |
100 ml |
Voda pitná |
1 l |
Vývar rybí |
400 ml |
Žervé |
150 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Rybí filety omyjeme, osušíme a podélně rozpůlíme. Zakapeme citronovou šťávou, osolíme (1/4 lžička sůl), opepříme a zavineme. Maso sepneme párátky.
- Rozehřejeme vývar s vínem, mírně osolíme (1/4 lžička sůl), vložíme závitky a vaříme asi 7 minut na mírném ohni. Závitky vyjmeme a necháme okapat.
- Vývar odvaříme na polovinu, odstavíme z ohně a zašleháme do něj žloutky.
- Omytou brokolici rozebereme na růžičky a vaříme asi 8 minut v osolené vodě (1/2 lžička sůl).
- Na rozehřátém másle zpěníme oloupanou, nasekanou cibuli, podlijeme vývarem a vmícháme žervé. Krátce povaříme a okořeníme.
- Brokolici rozložíme do olejem vymaštěné zapékací mísy a navrch položíme závitky. Přelijeme vývarem se žloutky a zapékáme v troubě pod grilem dozlatova.