Dršťky s cizrnou
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Česnek |
6 stroužek |
Chilli paprička |
2 ks |
Cibule |
2 ks |
Cizrna |
350 g |
Dršťky vařené |
800 g |
Hřebíček |
8 ks |
Jitrnice domácí |
200 g |
Klobása Chorizo |
250 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Olej bodlákový |
170 ml |
Paprika mletá sladká |
2 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
20 ks |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce |
Rajčata |
400 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
2 polévková lžíce |
Víno bílé |
810 ml |
Voda pitná |
2.5 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 180 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Cizrnu namočíme do studené vody a necháme přes noc máčet. Slijeme, propláchneme, dáme do hrnce a zalijeme vodou. Na prudkém ohni přivedeme k varu a zvolna vaříme asi 30 minut, do změknutí. Slijeme, a propláchneme pod tekoucí vodou.
- Dršťky potopíme na 10 minut do vody, propláchneme a slijeme. Nakrájíme na 5 cm velké čtverce. Ve větší ohnivzdorné nádobě rozpálíme olej a 5 minut na něm smažíme nasekanou cibuli a utřený česnek, dokud cibule nezesklovatí. Přimícháme dršťky, nasekané papriky, na kolečka nakrájené klobásy, víno a přivedeme k varu. Přidáme konzervovaná rajčata, tymián, protlak, chilli, bobkový list, hřebíček, muškátový oříšek, pepř a sůl, dle chuti. Nakonec vložíme na kolečka nakrájené jelítka a pečeme zakryté v předehřáté troubě na 160°C 1-2 hodiny, až dršťky změknou.
- Vyndáme z trouby, odstraníme bobkový list, přidáme cizrnu a dusíme ještě 10 minut pod pokličkou. Podáváme posypané nasekanou italskou petrželkou.