Dršťky s cizrnou

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Česnek 6 stroužek
Chilli paprička 2 ks
Cibule 2 ks
Cizrna 350 g
Dršťky vařené 800 g
Hřebíček 8 ks
Jitrnice domácí 200 g
Klobása Chorizo 250 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Olej bodlákový 170 ml
Paprika mletá sladká 2 polévková lžíce
Pepř černý celý 20 ks
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Rajčata 400 g
Sůl 1 kávová lžička
Tymián čerstvý 2 polévková lžíce
Víno bílé 810 ml
Voda pitná 2.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cizrnu namočíme do studené vody a necháme přes noc máčet. Slijeme, propláchneme, dáme do hrnce a zalijeme vodou. Na prudkém ohni přivedeme k varu a zvolna vaříme asi 30 minut, do změknutí. Slijeme, a propláchneme pod tekoucí vodou.
  2. Dršťky potopíme na 10 minut do vody, propláchneme a slijeme. Nakrájíme na 5 cm velké čtverce. Ve větší ohnivzdorné nádobě rozpálíme olej a 5 minut na něm smažíme nasekanou cibuli a utřený česnek, dokud cibule nezesklovatí. Přimícháme dršťky, nasekané papriky, na kolečka nakrájené klobásy, víno a přivedeme k varu. Přidáme konzervovaná rajčata, tymián, protlak, chilli, bobkový list, hřebíček, muškátový oříšek, pepř a sůl, dle chuti. Nakonec vložíme na kolečka nakrájené jelítka a pečeme zakryté v předehřáté troubě na 160°C 1-2 hodiny, až dršťky změknou.
  3. Vyndáme z trouby, odstraníme bobkový list, přidáme cizrnu a dusíme ještě 10 minut pod pokličkou. Podáváme posypané nasekanou italskou petrželkou.