Crema catalana
Ingredience
Citrony |
1 ks |
Cukr moučkový |
115 g |
Cukr třtinový |
45 g |
Mléko plnotučné |
1000 ml |
Mouka kukuřičná |
40 g |
Pomerančová kůra |
2 ks |
Skořice celá |
1 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
8 ks |
Vanilkový lusk |
1 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Mléko s vanilkovým luskem, skořicí, citrónovou a pomerančovou kůrou dáme do hrnce, přivedeme k varu. Vaříme zvolna 5 minut, slijeme a necháme stát.
- Žloutky utřeme s cukrem do krému, pomalu přiléváme mléko a celou dobu šleháme. Nalijeme zpátky do hrnce a vaříme za stálého míchání na středním ohni 5 - 10 minut, dokud směs nezhoustne (nesmí se vařit).
- Rozdělíme do 6 pohárků o objemu 185 ml a dáme na 6 hodin - nebo přes noc - do lednice.
- Před podáváním posypeme povrch hnědým cukrem a dáme na 3 minuty do trouby na režim grilování, aby cukr zkaramelizoval.