Churros a horká čokoláda

Ingredience


Čokoláda hořká 200 g
Mléko plnotučné 1000 ml
Mouka kukuřičná 2 polévková lžíce
Cukr moučkový 0.25 kávová lžička
Cukr skořicový 110 g
Máslo čerstvé 30 g
Mouka pšeničná hladká T 650 150 g
Olej rostlinný 50 ml
Pomerančová kůra 0.5 kávová lžička
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnce se zesíleným dnem dáme máslo, mouku, jemně nastrouhanou pomerančovou kůru, moučkový cukr, sůl a 170 ml vody. Postavíme na mírný oheň a mícháme, dokud se nevytvoří těsto. Mícháme ještě 2 - 3 minuty, až se těsto nabalí na vařečku jako koule a nebude zanechávat na dně hrnce tenkou vrstvu.
  2. Těsto přendáme do kuchyňského robotu, za chodu přidáme vejce. Nemixujeme moc dlouho, aby těsto nebylo příliš měkké. Hotové těsto přendáme do plnícího kornoutu s hubičkou ve tvaru hvězdičky o průměru 5 mm.
  3. Ve větší pánvi rozpálíme olej na 180°C, do oleje vytlačujeme proužky těsta dlouhé 6 - 8 cm, vždy několik najednou. Jednou rukou můžeme těsto vytlačovat a druhou stříhat nůžkami. Churros smažíme asi 3 minuty, dokud nenaběhnou a nezískají zlatavou barvu. Jednou nebo dvakrát je obrátíme. Odkládáme na papírový ubrousek a ještě horké obalujeme ve skořicovém cukru.
  4. Na čokoládu rozmícháme nejprve kukuřičný škrob se 2 lžícemi mléka na kašičku. Čokoládu a zbylé mléko dáme do rendlíku, na mírném ohni za stálého míchání zahříváme. Přimícháme kašičku ze škrobu, šleháme dokud směs nezačne vřít. Odstavíme z ohně, dle chuti můžeme přisladit a ještě 1 minutu šleháme. Podáváme horké s churros.