Bramborový koláč s pórkem a slaninou
Ingredience
Brambory |
600 g |
Cibule |
100 g |
Listové těsto |
350 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pórek |
300 g |
Slanina vepřová |
100 g |
Smetana 12% (konzumní) |
125 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Ementál (Primátor) |
100 g |
Sýr Ricotta |
100 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Oloupané brambory a očištěný pórek nakrájíme na plátky, oloupanou cibuli pokrájíme na kostičky.
- Rozválíme listové těsto, vložíme do rozevírací formy a okraje zdvihneme. Na dně těsto propícháme vidličkou, předpečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15 minut.
- Cibuli necháme zesklovatět na másle, přidáme brambory a opékáme 10 minut. Vmícháme pórek, pečeme ještě 5 minut. Osolíme, opepříme a okořeníme špetkou muškátu, do brambor vmícháme nastrouhaný sýr, Ricottu a na kostičky nakrájenou slaninu. Vše rozložíme na předpečený korpus. Koláč polijeme vejci rozšlehanými se smetanou, solí, pepřem a paprikou.
- Pečeme při 200 stupních Celsia asi 30 minut.