Bramborový koláč s pórkem a slaninou

Ingredience


Brambory 600 g
Cibule 100 g
Listové těsto 350 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Muškátový oříšek 1 špetka
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Pórek 300 g
Slanina vepřová 100 g
Smetana 12% (konzumní) 125 ml
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Ementál (Primátor) 100 g
Sýr Ricotta 100 g
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupané brambory a očištěný pórek nakrájíme na plátky, oloupanou cibuli pokrájíme na kostičky.
  2. Rozválíme listové těsto, vložíme do rozevírací formy a okraje zdvihneme. Na dně těsto propícháme vidličkou, předpečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15 minut.
  3. Cibuli necháme zesklovatět na másle, přidáme brambory a opékáme 10 minut. Vmícháme pórek, pečeme ještě 5 minut. Osolíme, opepříme a okořeníme špetkou muškátu, do brambor vmícháme nastrouhaný sýr, Ricottu a na kostičky nakrájenou slaninu. Vše rozložíme na předpečený korpus. Koláč polijeme vejci rozšlehanými se smetanou, solí, pepřem a paprikou.
  4. Pečeme při 200 stupních Celsia asi 30 minut.