Vepřové frikasé v pórkovém krému
Ingredience
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pórek |
600 g |
Smetana 12% (konzumní) |
50 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tymián sušený |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vepřová kýta |
800 g |
Víno bílé |
250 ml |
Zakysaná smetana |
150 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kostky. Zprudka je opečeme v kastrolu na rozehřátém másle, osolíme, opepříme a okořeníme tymiánem. Zalijeme vínem, pod pokličkou zvolna dusíme asi 45 minut.
- Potom k masu přidáme omytý, na kolečka pokrájený pórek a dusíme dalších 10 minut. Když maso změkne, odstavíme kastrol z plotny.
- Rozšleháme zakysanou i sladkou smetanu se žloutky, vmícháme do pokrmu, podle chuti osolíme a opepříme.
- Frikasé upravíme na talíře a podáváme s vařenými bramborami.