Vepřové frikasé v pórkovém krému

Ingredience


Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Pórek 600 g
Smetana 12% (konzumní) 50 ml
Sůl 1 kávová lžička
Tymián sušený 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vepřová kýta 800 g
Víno bílé 250 ml
Zakysaná smetana 150 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kostky. Zprudka je opečeme v kastrolu na rozehřátém másle, osolíme, opepříme a okořeníme tymiánem. Zalijeme vínem, pod pokličkou zvolna dusíme asi 45 minut.
  2. Potom k masu přidáme omytý, na kolečka pokrájený pórek a dusíme dalších 10 minut. Když maso změkne, odstavíme kastrol z plotny.
  3. Rozšleháme zakysanou i sladkou smetanu se žloutky, vmícháme do pokrmu, podle chuti osolíme a opepříme.
  4. Frikasé upravíme na talíře a podáváme s vařenými bramborami.