Rajská polévka
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Česnek |
4 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Hovězí oháňka |
600 g |
Ocet vinný červený |
2 polévková lžíce |
Okra - Ibišek jedlý |
300 g |
Olej olivový |
5 polévková lžíce |
Paprika mletá sladká |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 hrst |
Protlak rajčatový |
3 polévková lžíce |
Rajčata |
300 g |
Sůl |
1 špetka |
Tuk rostlinný |
4 polévková lžíce |
Víno červené |
250 ml |
Víno madeira |
4 cl |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Maso uvaříme v mírně osolené vodě doměkka.
- Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo, zeleninovou nať nasekáme a spolu se zeleninou podusíme na rozpáleném tuku 8 minut. Poté přilijeme 1,5 l vody s červeným vínem. Osolíme, přidáme papriku a bobkový list. Povaříme 10 minut, poté přelijeme přes cedník a opět uvedeme do varu. Lusky gombo propláchneme, necháme okapat, rozpůlíme a přidáme do polévky spolu s octem a vaříme dalších 5 minut na mírném ohni.
- Povařené vyjmeme z polévky, necháme okapat.
- Oloupaný česnek nahrubo nasekáme, podusíme spolu s pokrájenými rajčaty a lusky na rozpáleném oleji 4 minuty. Petrželovou nať opereme, osušíme, nakrájíme a dáme s podušenou směsí do polévky. Opepříme, osolíme, vmícháme rajský protlak. Maso nakrájíme, přidáme spolu s madeirou a polévku ihned podáváme.