Rajská polévka

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Česnek 4 stroužek
Cibule 2 ks
Hovězí oháňka 600 g
Ocet vinný červený 2 polévková lžíce
Okra - Ibišek jedlý 300 g
Olej olivový 5 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 1 špetka
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 1 hrst
Protlak rajčatový 3 polévková lžíce
Rajčata 300 g
Sůl 1 špetka
Tuk rostlinný 4 polévková lžíce
Víno červené 250 ml
Víno madeira 4 cl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Maso uvaříme v mírně osolené vodě doměkka.
  2. Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo, zeleninovou nať nasekáme a spolu se zeleninou podusíme na rozpáleném tuku 8 minut. Poté přilijeme 1,5 l vody s červeným vínem. Osolíme, přidáme papriku a bobkový list. Povaříme 10 minut, poté přelijeme přes cedník a opět uvedeme do varu. Lusky gombo propláchneme, necháme okapat, rozpůlíme a přidáme do polévky spolu s octem a vaříme dalších 5 minut na mírném ohni.
  3. Povařené vyjmeme z polévky, necháme okapat.
  4. Oloupaný česnek nahrubo nasekáme, podusíme spolu s pokrájenými rajčaty a lusky na rozpáleném oleji 4 minuty. Petrželovou nať opereme, osušíme, nakrájíme a dáme s podušenou směsí do polévky. Opepříme, osolíme, vmícháme rajský protlak. Maso nakrájíme, přidáme spolu s madeirou a polévku ihned podáváme.