Svíčková pečeně na rýnský způsob
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Cibule |
4 ks |
Hovězí svíčková |
1000 g |
Hrozinky |
100 g |
Jalovec |
0.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Ocet vinný |
250 ml |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Solamyl |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1.25 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupanou cibuli a mrkev nadrobno nakrájíme. Svaříme ocet a 500 ml vody, přidáme cibuli, mrkev, celý pepř, jalovec a bobkový list. Povařenou směs necháme vychladnout, vložíme do ní omyté maso a uložíme na 2 dny do chladničky.
- Maso vyjmeme, osušíme a vetřeme do něj sůl a pepř. Potom svíčkovou opečeme po všech stranách na rozehřátém másle.
- Z nálevu odměříme 250 ml. Maso obložíme zeleninou a podlijeme nálevem i s kořením. Dusíme asi 90 minut, potom maso vyjmeme.
- Výpek se zeleninou prolisujeme, přilijeme 750 ml vody, přidáme rozinky a přivedeme k varu. Nakonec omáčku zahustíme solamylem (nebo hotovou jíškou).
- Svíčkovou pečeni nakrájíme na plátky a servírujeme.