Svíčková pečeně na rýnský způsob

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Cibule 4 ks
Hovězí svíčková 1000 g
Hrozinky 100 g
Jalovec 0.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Ocet vinný 250 ml
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Solamyl 2 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 1.25 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupanou cibuli a mrkev nadrobno nakrájíme. Svaříme ocet a 500 ml vody, přidáme cibuli, mrkev, celý pepř, jalovec a bobkový list. Povařenou směs necháme vychladnout, vložíme do ní omyté maso a uložíme na 2 dny do chladničky.
  2. Maso vyjmeme, osušíme a vetřeme do něj sůl a pepř. Potom svíčkovou opečeme po všech stranách na rozehřátém másle.
  3. Z nálevu odměříme 250 ml. Maso obložíme zeleninou a podlijeme nálevem i s kořením. Dusíme asi 90 minut, potom maso vyjmeme.
  4. Výpek se zeleninou prolisujeme, přilijeme 750 ml vody, přidáme rozinky a přivedeme k varu. Nakonec omáčku zahustíme solamylem (nebo hotovou jíškou).
  5. Svíčkovou pečeni nakrájíme na plátky a servírujeme.