Brambory s hořčicí a jablky

Ingredience


Brambory 1000 g
Cibulka jarní 8 ks
Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Hořčičné semínko 4 polévková lžíce
Jablka 500 g
Majoránka 1 kávová lžička
Muškátový oříšek 1 špetka
Pepř černý mletý 2 špetka
Smetana 12% (konzumní) 200 ml
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Eidam cihla 40% 150 g
Vývar zeleninový 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupané brambory omyjeme a vložíme do hrnce. Smetanu smícháme s vývarem a hořčičným semínkem, osolíme a opepříme. Směs nalijeme na brambory a dusíme 15 minut. Potom necháme brambory částečně vychladnout.
  2. Očištěnou cibulku nakrájíme na delší kousky. Oloupaná jablka rozčtvrtíme a zbavíme jádřince. Dužinu nakrájíme na dílky a pokapeme citronovou šťávou.
  3. Do pekáčku vložíme brambory se šťávou, jablky a cibulkou. Osolíme, opepříme, posypeme špetkou muškátu a okořeníme majoránkou. Navrch nasypeme nastrouhaný sýr.
  4. Pokrm zapékáme v troubě vyhřáté na 250 stupňů Celsia asi 15 minut.