Brambory s hořčicí a jablky
Ingredience
Brambory |
1000 g |
Cibulka jarní |
8 ks |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Hořčičné semínko |
4 polévková lžíce |
Jablka |
500 g |
Majoránka |
1 kávová lžička |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Smetana 12% (konzumní) |
200 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Eidam cihla 40% |
150 g |
Vývar zeleninový |
200 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupané brambory omyjeme a vložíme do hrnce. Smetanu smícháme s vývarem a hořčičným semínkem, osolíme a opepříme. Směs nalijeme na brambory a dusíme 15 minut. Potom necháme brambory částečně vychladnout.
- Očištěnou cibulku nakrájíme na delší kousky. Oloupaná jablka rozčtvrtíme a zbavíme jádřince. Dužinu nakrájíme na dílky a pokapeme citronovou šťávou.
- Do pekáčku vložíme brambory se šťávou, jablky a cibulkou. Osolíme, opepříme, posypeme špetkou muškátu a okořeníme majoránkou. Navrch nasypeme nastrouhaný sýr.
- Pokrm zapékáme v troubě vyhřáté na 250 stupňů Celsia asi 15 minut.