Tamales plněné kořeněným vepřovým
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Česnek |
3 stroužek |
Chilli paprička |
2 ks |
Cibule |
0.5 ks |
Kmín celý |
0.5 kávová lžička |
Kukuřičné listy sušené |
12 ks |
Limetka |
1 ks |
Mouka kukuřičná |
600 g |
Nové koření celé |
0.5 kávová lžička |
Olej rostlinný |
1 polévková lžíce |
Sádlo škvařené |
450 g |
Sůl |
2 polévková lžíce |
Vepřové maso libové |
500 g |
Voda pitná |
1.2 l |
Vývar slepičí |
750 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 110 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Maso nakrájíme na kostky, dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Přivedeme k varu, zmírníme teplotu a vaříme 40 minut.
- V jiném hrnci mezitím zahřejeme vývar. Do velké mísy dáme mouku a po částech přiléváme horký vývar, až vznikne tuhé těsto. Do jiné mísy dáme sádlo a šleháme šlehačem, až bude sádlo napěněné. Do sádla postupně přidáváme těsto, šleháme. Když je hotové, osolíme a zakryjeme.
- Kukuřičné listeny, tedy tenké proužky usušených stvolů z kukuřice, dáme do mísy a zalijeme horkou vodou. Máčíme 30 minut, aby změkly. V jiné míse máčíme stejnou dobu čili papričky ancho.
- Maso slijeme, necháme si asi 100 ml vývaru a maso nakrájíme najemno. Ve velkém hrci zahřejeme olej, přidáme jemně nakrájenou cibuli a drcený česnek, smažíme 2–3 minuty. Čili slijeme, nakrájíme a přidáme do hrnce. Nové koření, kmín a bobkový list utlučeme v hmoždíři. Přidáme k cibulové směsi a dobře zamícháme, smažíme ještě 2–3 minuty. Přidáme nakrájené maso, vývar a vaříme, až se tekutina vstřebá. Necháme trochu vychladnout.
- Listeny slijeme a usušíme. Jeden delší listen položíme na vál, asi jednu dvanáctinu těsta položíme doprostřed listenu a roztáhneme ho až téměř ke krajům. Lžíci masové směsi dáme doprostřed těsta, na náplň složíme dvě dlouhé strany listenu, pak přeložíme jednu po druhé dvě strany, abychom vytvořili balíček. Jednu z krátkých stran vsuneme pokud možno do druhé, aby se balíček nerozmotal. Můžeme převázat kuchyňským provázkem.
- Tamales dáme do pařáku nad hrnec s vařící vodou a vaříme v páře asi 60 minut, vodu dle potřeby doléváme.
- Hotové balíčky dáme na talíř, necháme 10 minut stát a pak podáváme s plátky limetky. Strávníci si balíčky sami rozbalí.