Gratinovaná čekanka po bruselsku
Ingredience
Čekanka |
4 ks |
Citrony |
1 ks |
Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Muškátový květ |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Smetana 12% (konzumní) |
200 ml |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Šunka dušená |
200 g |
Sýr Gouda 45% |
4 polévková lžíce |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Čekanku rozdělíme na listy, spaříme ve vařící vodě a necháme vychladit.
- Každý list přeložíme plátkem šunky, srolujeme a sepneme párátkem. Závitky urovnáme do máslem vymazané zapékací mísy.
- Na másle osmahneme mouku dozlatova, zalijeme smetanou a povaříme do zhoustnutí. Ochutíme muškátem, solí, pepřem a nasekanou petrželkou. Do vychladlé omáčky přimícháme žloutky a nastrouhaný sýr.
- Omáčkou zalijeme připravené závitky a pokrm zapečeme ve středně vyhřáté troubě.
- Podáváme s vařenými bramborami a dílkem citronu.