Gratinovaná čekanka po bruselsku

Ingredience


Čekanka 4 ks
Citrony 1 ks
Máslo čerstvé 4 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Muškátový květ 1 špetka
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Smetana 12% (konzumní) 200 ml
Sůl 0.5 kávová lžička
Šunka dušená 200 g
Sýr Gouda 45% 4 polévková lžíce
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čekanku rozdělíme na listy, spaříme ve vařící vodě a necháme vychladit.
  2. Každý list přeložíme plátkem šunky, srolujeme a sepneme párátkem. Závitky urovnáme do máslem vymazané zapékací mísy.
  3. Na másle osmahneme mouku dozlatova, zalijeme smetanou a povaříme do zhoustnutí. Ochutíme muškátem, solí, pepřem a nasekanou petrželkou. Do vychladlé omáčky přimícháme žloutky a nastrouhaný sýr.
  4. Omáčkou zalijeme připravené závitky a pokrm zapečeme ve středně vyhřáté troubě.
  5. Podáváme s vařenými bramborami a dílkem citronu.