Štědrovečerní solená treska

Ingredience


Česnek 4 stroužek
Chilli paprička 75 g
Cibule 1 ks
Mandle 75 g
Olej olivový 7 polévková lžíce
Olivy nakládané 115 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 1 ks
Rajčata 400 g
Sůl 1 špetka
Treska aljašská 450 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Sušenou, solenou tresku vložíme do mísy, zalijeme studenou vodou a máčíme 24 hodin, během této doby vyměníme alespoň 5x vodu. Slijeme, odstraníme kůži a maso jemně natrháme. Vložíme do mísy a zatím odložíme.
  2. Polovinu oleje zahřejeme ve větší pánvi, přidáme plátky cibule a smažíme, až cibule zesklovatí. Přendáme i s olejem do misky.
  3. Do stejné pánve nalijeme zbytek oleje, rozpálíme, přidáme drcený česnek a 2 minuty smažíme. Přidáme konzervovaná rajčata i se šťávou a vaříme asi 20 minut na středním ohni, občas promícháme, až se tekutina částečně odpaří a zhoustne.
  4. Do velké pánve se silným dnem nasypeme nakrájené mandle, v jedné vrstvě a pražíme několik minut do zlatohněda. Přidáme plátky nakládaných čili papriček jalapeňo a zelené olivy plněné papričkou. Vmícháme kousky ryby, rajčata a 20 minut povaříme, občas zamícháme, až je směs téměř suchá.
  5. Okořeníme dle chuti, přidáme petržel, cibuli a ještě 3 minuty povaříme. Ozdobíme petrželí a podáváme v nahřátých miskách s křupavou houskou.