Štědrovečerní solená treska
Ingredience
Česnek |
4 stroužek |
Chilli paprička |
75 g |
Cibule |
1 ks |
Mandle |
75 g |
Olej olivový |
7 polévková lžíce |
Olivy nakládané |
115 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 ks |
Rajčata |
400 g |
Sůl |
1 špetka |
Treska aljašská |
450 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Sušenou, solenou tresku vložíme do mísy, zalijeme studenou vodou a máčíme 24 hodin, během této doby vyměníme alespoň 5x vodu. Slijeme, odstraníme kůži a maso jemně natrháme. Vložíme do mísy a zatím odložíme.
- Polovinu oleje zahřejeme ve větší pánvi, přidáme plátky cibule a smažíme, až cibule zesklovatí. Přendáme i s olejem do misky.
- Do stejné pánve nalijeme zbytek oleje, rozpálíme, přidáme drcený česnek a 2 minuty smažíme. Přidáme konzervovaná rajčata i se šťávou a vaříme asi 20 minut na středním ohni, občas promícháme, až se tekutina částečně odpaří a zhoustne.
- Do velké pánve se silným dnem nasypeme nakrájené mandle, v jedné vrstvě a pražíme několik minut do zlatohněda. Přidáme plátky nakládaných čili papriček jalapeňo a zelené olivy plněné papričkou. Vmícháme kousky ryby, rajčata a 20 minut povaříme, občas zamícháme, až je směs téměř suchá.
- Okořeníme dle chuti, přidáme petržel, cibuli a ještě 3 minuty povaříme. Ozdobíme petrželí a podáváme v nahřátých miskách s křupavou houskou.