Chňápal na způsob veracruz

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Česnek 2 stroužek
Chilli paprička 4 ks
Cibule 1 ks
Cukr třtinový 1 polévková lžíce
Hřebíček 0.5 kávová lžička
Olej olivový 120 ml
Olivy nakládané 150 g
Paprika sterilovaná 75 g
Rajčata 8 ks
Skořice mletá 0.5 kávová lžička
Česnek 4 stroužek
Citrony 1 ks
Kapary 1 polévková lžíce
Limetka 2 ks
Oregano sušené 1 kávová lžička
Parmice 600 g
Sůl 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rybu opláchneme, osušíme a vložíme do pekáče. V misce smícháme limetkovou šťávu, drcený česnek, oregano a sůl. Směsí polijeme rybu. Troubu předehřejeme na 180° C, vložíme rybu a pečeme 30 minut.
  2. V hrnci zahřejeme olej, přidáme bobkový list, plátky česneku a proužky čerstvé čili papričky jalapeňo bez semen. Smažíme 3-4 minuty na mírném ohni. Přidáme plátky cibule a smažíme ještě 3-4 minuty, až je cibule měkká.
  3. Rajčata naspodu nařízneme do kříže, vložíme do mísy a zalijeme horkou vodou. Po 3 minutách je přendáme do mísy se studenou vodou, osušíme a oloupeme. Rozřízneme napůl, vyjmeme semena, dužinu nakrájíme najemno a přidáme k cibulové směsi. Smažíme 3-4 minuty, až rajčata začnou měknout.
  4. Do omáčky přidáme pikantní nakládané čili papričky jalapeňos nakrájené na proužky, cukr, hřebíček a skořici. Vaříme 10 minut, často mícháme, pak do omáčky přidáme zelené olivy plněné papričkou.
  5. Na každou rybu nalijeme trochu omáčky, ozdobíme kapary a podáváme s plátky citrónu. Jako příloha se hodí rýže.