Královecké masové klopsy
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Citronová šťáva |
10 ml |
Hořčice plnotučná |
2 polévková lžíce |
Kapary sterilované |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Maso mleté - mix |
500 g |
Mléko polotučné |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sůl |
2 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
2 l |
Žemle tuková |
1 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Žemli namočíme na chvíli do studené vody, dobře vymačkáme a uhněteme s oloupanou, nasekanou cibulí, mletým masem, vejcem a hořčicí. Směs výrazně osolíme a opepříme.
- Navlhčenýma rukama vytvarujeme z hmoty malé klopsy, vložíme je do vroucí vody a vaříme těsně pod bodem varu, dokud nevyplavou na povrch. Pěnu sbíráme sběračkou, vývar přecedíme a 500 ml ponecháme na omáčku.
- Z mouky a másla upražíme jíšku, za stálého míchání přilijeme vývar a přivedeme k varu. Ušleháme žloutek s mlékem, přidáme lžíci kaparů a vlijeme do omáčky. Osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou.
- Nakonec do omáčky vložíme klopsy a prohříváme asi 5 minut.