Královecké masové klopsy

Ingredience


Cibule 1 ks
Citronová šťáva 10 ml
Hořčice plnotučná 2 polévková lžíce
Kapary sterilované 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Maso mleté - mix 500 g
Mléko polotučné 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Sůl 2 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 2 l
Žemle tuková 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Žemli namočíme na chvíli do studené vody, dobře vymačkáme a uhněteme s oloupanou, nasekanou cibulí, mletým masem, vejcem a hořčicí. Směs výrazně osolíme a opepříme.
  2. Navlhčenýma rukama vytvarujeme z hmoty malé klopsy, vložíme je do vroucí vody a vaříme těsně pod bodem varu, dokud nevyplavou na povrch. Pěnu sbíráme sběračkou, vývar přecedíme a 500 ml ponecháme na omáčku.
  3. Z mouky a másla upražíme jíšku, za stálého míchání přilijeme vývar a přivedeme k varu. Ušleháme žloutek s mlékem, přidáme lžíci kaparů a vlijeme do omáčky. Osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou.
  4. Nakonec do omáčky vložíme klopsy a prohříváme asi 5 minut.