Bramborový nákyp s mrkví
Ingredience
Bazalka |
1 polévková lžíce |
Brambory |
700 g |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mléko polotučné |
0.25 l |
Mrkev kořen |
300 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Smetana 12% (konzumní) |
200 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Gouda 45% |
100 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Brambory oloupeme a nastrouháme na plátky. Oloupanou mrkev nakrájíme na proužky.
- Brambory s mrkví střídavě navrstvíme do máslem vymazané zapékací mísy, každou vrstvu osolíme a opepříme. Smetanu smícháme s mlékem, osolíme, opepříme a směsí zeleninu zalijeme. Posypeme nastrouhaným sýrem a navrch položíme vločky másla.
- Pokrm pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut. Před podáváním ozdobíme lístky bazalky.