Bramborový nákyp s mrkví

Ingredience


Bazalka 1 polévková lžíce
Brambory 700 g
Máslo čerstvé 20 g
Mléko polotučné 0.25 l
Mrkev kořen 300 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Smetana 12% (konzumní) 200 g
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Gouda 45% 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory oloupeme a nastrouháme na plátky. Oloupanou mrkev nakrájíme na proužky.
  2. Brambory s mrkví střídavě navrstvíme do máslem vymazané zapékací mísy, každou vrstvu osolíme a opepříme. Smetanu smícháme s mlékem, osolíme, opepříme a směsí zeleninu zalijeme. Posypeme nastrouhaným sýrem a navrch položíme vločky másla.
  3. Pokrm pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut. Před podáváním ozdobíme lístky bazalky.