Marcipánové pletýnky

Ingredience


Hrozinky 100 g
Listové těsto 600 g
Marcipánová hmota surová 200 g
Marmeláda meruňková 200 g
Mléko polotučné 2 polévková lžíce
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z listového těsta vyválíme dva pláty o rozměrech cca 50 x 25 cm. Každý plát podélně rozpůlíme, na vzniklých 4 plátech naznačíme nožem vždy 3 stejně velká podlouhlá pole.
  2. Marcipán nakrájíme na kousky, utřeme s marmeládou do krému, vmícháme omyté rozinky. Náplň naneseme na prostřední pole, postranní pole hřebínkovitě nakrojíme ve dvoucentimetrových odstupech. Vzniklé pásy střídavě zleva a zprava přeložíme přes náplň. Pletýnky nakrájíme na kousky 10 cm dlouhé, urovnáme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme je žloutkem rozšlehaným s mlékem.
  3. Pletýnky pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut. Ještě horké potřeme meruňkovou marmeládou a pocukrujeme.