Marcipánové pletýnky
Ingredience
Hrozinky |
100 g |
Listové těsto |
600 g |
Marcipánová hmota surová |
200 g |
Marmeláda meruňková |
200 g |
Mléko polotučné |
2 polévková lžíce |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Z listového těsta vyválíme dva pláty o rozměrech cca 50 x 25 cm. Každý plát podélně rozpůlíme, na vzniklých 4 plátech naznačíme nožem vždy 3 stejně velká podlouhlá pole.
- Marcipán nakrájíme na kousky, utřeme s marmeládou do krému, vmícháme omyté rozinky. Náplň naneseme na prostřední pole, postranní pole hřebínkovitě nakrojíme ve dvoucentimetrových odstupech. Vzniklé pásy střídavě zleva a zprava přeložíme přes náplň. Pletýnky nakrájíme na kousky 10 cm dlouhé, urovnáme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme je žloutkem rozšlehaným s mlékem.
- Pletýnky pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut. Ještě horké potřeme meruňkovou marmeládou a pocukrujeme.