Dýně v surovém cukru
Ingredience
Cukr třtinový |
350 g |
Dýně |
1 ks |
Hřebíček |
1 kávová lžička |
Jogurt bílý smetanový |
200 ml |
Máta |
1 ks |
Skořice celá |
8 ks |
Voda pitná |
120 ml |
-
Doba přípravy: 5 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Menší dýni překrojíme napůl, vyjmeme semena, vlákna a rozkrájíme na dílky. Nandáme je v jedné vrstvě do mělkého pekáče nebo do pánve se silným dnem. Prázdná místa vyplníme jemným surovým cukrem.
- Do pánve nalijeme opatrně vodu, abychom nespláchli cukr ke dnu. Posypeme mletým hřebíčkem a přidáme 2 skořice.
- Pánev těsně přiklopíme pokličkou a vaříme na mírném plameni asi 30 minut, nebo až bude dýně měkká a z cukru se stane sirup. Občas dýni zkontrolujeme, aby nedošla voda a dýně se nepřipálila.
- Hotovou dýni přendáme na talíř a polijeme sirupem. Každou porci ozdobíme mátou a skořicí. Podáváme s hustým jogurtem nebo créme fraiche.